avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... APEL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

APEL

intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi?
cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel?
evident ca ma refer la probele pe chestiuni personale si de fapt, precum si pentru dovedirea faptelor negative cum ca nu sunt vinovat:">
Cel mai recent răspuns: ContSters62689 , utilizator 12:48, 20 Decembrie 2011
daca este apelul dvs. in principiu da.depinde cum il motivati
in principiu da, depinde ce intelegeti prin refacerea dovezilor.

nu se pot proba fapte negative
Ma tem ca nemotivarea apelului in termen se va respinge sau va fi declarat nul prin nemotivare!
Apelul este devolutiv în sensul că readuce în faţa instanţei superioare toate problemele de fapt şi de drept ce au fost dezbătute în primă instanţă, provocând o nouă judecată a fondului . Altfel spus, instanţa de apel va verifica atât legalitatea hotărârii atacate, cât şi temeinicia acesteia.
Potrivit art.295 alin.2 C.proc.civ., instanţa va putea încuviinţa refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanţă, precum şi administrarea probelor noi propuse în condiţiile art. 292, dacă consideră că sunt necesare pentru soluţionarea cauzei..

freeelis a scris:


Potrivit art.295 alin.2 C.proc.civ., instanţa va putea încuviinţa refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanţă, precum şi administrarea probelor noi propuse în condiţiile art. 292, dacă consideră că sunt necesare pentru soluţionarea cauzei..



probatoriul poate fi refacut daca eu nu-l critic- nu motivez apelul:)
Uitati ce a decis o instanta - bineinteles ca hotararea acesteia nu constituie izvor de drept -:

Caracterul devolutiv al apelului obliga instanta sa aprecieze asupra temeiniciei acestei cai de atac, chiar daca apelul nu este motivat pana la prima zi de infatisare, in acest caz instanta avand in vedere temeiurile actiunii si apararile de la fond.
Curtea de Apel Timisoara a admis recursul declarat de paratul D. I. impotriva deciziei civile nr. 1436 din 19 mai 1998 pronuntata de Tribunalul Timis, pe care a casat-o cu trimitere spre rejudecarea apelului la aceeasi instanta.
Instanta a retinut ca apelul are caracter devolutiv, fiind prima cale de atac ordinara prin care se realizeaza controlul judiciar.
Ca urmare, chiar daca apelul nu este motivat, acesta nu poate fi respins, instanta analizand temeinicia si legalitatea hotararii atacate in raport cu motivele actiunii reclamantului si apararile paratului.
C.A. Timisoarea - Decizia sectiei civile nr. 2368 din 15 octombrie 1998

Alte discuții în legătură

Motivare recurs leusan leusan Daca recursul impotriva unei hotarari , nu este motivat de catre recurent poate fi declarat nul la primul termen? In speta recurentul face vorbire numai ... (vezi toată discuția)
Apel_recurs ralu_2008 ralu_2008 ce se intampla in cazul unui apel, respectiv al unui recur cand este atacata o hotarare de divort? Se reaudiaza martorii? Se au in vedere faptele petrecute ... (vezi toată discuția)
Intampinare la declaratia de apel fara motive marian19 marian19 Apel ncpc (2019) Paratul a pierdut la fond la judecatorie. Am primit de la tribunal adresa sa depun intampinare, la care este atasata doar declaratia de apel ... (vezi toată discuția)