avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinare la declaratia de apel fara motive
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinare la declaratia de apel fara motive

Apel ncpc (2019)
Paratul a pierdut la fond la judecatorie.
Am primit de la tribunal adresa sa depun intampinare, la care este atasata doar declaratia de apel a paratului facuta in termen.
In declaratia de apel paratul arata ca va depune motivele de apel pana la primul termen de judecata indicand art. 288 cpc (cum era in v.c.p.c. ).
Stie cineva cum se face (sau daca se face) intampinare la apel nemotivat, daca nu cunosc motivele de apel, apararile, dovezile?
Art. 476 alin. 2 din Cod proedura civila, prevede că în cazul în care apelul nu se motiveaza sau daca motivarea apelului nu cuprinde motive sau dovezi noi, instanta de apel se va pronunta, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta, deci nu pe baza unor motive de apel.
In aceste conditii, in intampinare invocati lipsa motivelor de apel si argumentati in ceea ce priveste legalitatatea si temeinicia hotararii primei instante.



Mulțumesc, mă gândeam că dacă apelantul nu mai poate depune dovezi noi, eu ca intimat, pot propune!? Sau nu mai contează, căci se judecă doar pe cele de la dosar!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raportati-va la apararea efectuata in fata instantei de fond.

Prin intampinare, puteti propune probatorii noi.(instanta de judecata va aprecia utilitate, pertinenta si concludenta acestora ).

In baza motivelor de apel, puteti formula note de sedinta...prin care combateti motivele invocate.

Apelul nu trebuie sa fie motivat, el poate fi facut in mod declarativ, iar motivarea efectiva sa aiba loc dupa ce este comunicata efectiv hotararea judecatoreasca.

Motivele de apel sunt invocate in interiorul termenul de apel .( cel mentionat in hotararea judecatoreasca).

Instanta de judecata, din oficiu, poate invoca motive de ordine publice, ele putand duce la casarea hotararii.

Apelul este o cale de atac devolutiva, este evaluata cauza prin prisma tuturor aspectelor invocate, aspecte de legalitate si temeinicie.

Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Vă mulțumesc pentru detalii doamnă, dar tot mă aflu în ”ceață”, apelantul a indicat ca temei de drept art.288 vcpc.,când se putea depune motivele chiar și în ședința primului termen. Suntem în 2019 și instanța de apel imi comunică să depun întâmpinare sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai propune ex. relative și probe. Eu încă mă mai uit la declarația de apel și nu înțeleg cum pot să formulez o întâmpinare la o cerere de apel, practic goală! Am înțeles că declarația de apel fara motive se judecă pe cele de la fond, după ncpc.,, dar nu înțeleg ce se întâmplă cu o declarație de apel formulată dupa vcpc.
Faptul ca apelantul si-a intemeiat in mod gresit cererea de apel pe un articol din vechiul cod de procedura civila , nu inseamna ca aceasta este si legea care se va aplica cauzei.
Judecatorul este obligat sa judece cauza dupa legea procesuala aplicabila si nu dupa un temei de drept indicat in mod gresit de partea adversa.
Puteti invoca in intampinare acest fapt, aratand faptul ca, apelantul este decazut din dreptul de a mai motiva cererea de apel si de a mai propune probe noi.

Dvs. puteti propune prin intampinare probe noi in apel, in masura in care acestea exista.

Daca apelantul nu a depus motive de apel in termenul prevazut de lege, prin urmare, este decazut din dreptul de a mai motiva apelul, dvs. nu aveti la ce sa raspundeti.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen depunere intampinare recurs ContSters58822 ContSters58822 Daca paratul, castigand in fond, nu depune Intampinare la Recurs, dar cere amanare, motivat, care se accepta, primeste si un nou termen pentru Intampinare ... (vezi toată discuția)
Apel ContSters230219 ContSters230219 intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi? cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel? evident ca ma refer la probele pe ... (vezi toată discuția)
Decaderea din dreptul de a propune probe cezarad cezarad Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de ... (vezi toată discuția)