avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte:

1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune de 30 de ani, de catre o terta persoana, care nu are calitate de mostenitor, dar care poseda un teren de 35 ani (nemailocuiind acolo de peste 10 ani), in conditiile in care eu sunt unicul mostenitor al bunicii mele si al matusii mele (am certificat de mostenitor dupa bunica si testament olograf, nerevocat, dupa matusa), care au avut in proprietate acel teren ?

2. In conditiile in care terta persoana care m-ar da in judecata, ar invoca uzucapiunea ca prim capat de cerere, ar avea vreo relevanta in fata instantei si ar putea fi in favoarea mea, daca vecinii nu ar cunoaste-o ca fiind proprietar acolo, in conditiile in care acea persoana nu mai locuieste demult acolo (exista si o casa in stare avansata de degradare), ci doar ca mai vine de cateva ori pe zi pe la acel teren pentru a aduce de mancare animalelor pe care le creste pe acel teren (porci, caini etc.) ?

3. Daca terta persoana care imi foloseste terenul in momentul de fata m-ar da in judecata pe uzucapiune de 30 de ani, am eu calitate procesuala activa/pasiva ?

4. Daca actiunea de uzucapiune ar fi depusa de acum incolo, ar intra sub incidenta noului cod civil ? Daca da, care ar fi noutatile fata de vechiul cod civil ?

5. Se poate transforma un proces prin care partea adversa are ca prim capat de cerere, hotarare care sa tina loc de act de v/c (pe baza unei chitante de mana facuta de tatal meu pentru casa, nu si pentru teren), intr-un proces de uzucapiune de 30 de ani, in conditiile in care partea adversa o invoca deja, dar in subsidiar (deci nu ca prim capat de cerere) in actiunea deja aflata pe rol ?

6. Ar putea terta persoana sa obtina hotarare judecatoareasca care sa tina loc de act de v/c pentru casa si apoi sa invoce uzucapiunea de 30 de ani pentru teren, intr-un nou proces pe care mi l-ar intenta sau s-ar putea judeca si primul capat de cerere - hotarare care sa tina loc de act de v/c si cel de-al doilea capat de cerere - uzucapiunea, in cadrul aceluiasi proces ?
Din cate stiu, eu nu am calitate procesuala activa/pasiva.
Precizez ca eu sunt parat in cadrul procesului aflat pe rol.
Cum este cu aceste calitati procesuale ? In ce caz sunt eu (calitate procesuala pasiva sau activa) ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Cu stima,

Sorin
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 20:04, 18 Decembrie 2011
Pe scurt.
Puteti avea calitate procesuala pasiva, ca si parat. Reclamantul are calitate procesual activa.
Dobandirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta. Singurele conditii necesare si suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar si de rea credinta, si fara vreun titlu .
Prescriptia achizitiva este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar.
Posesia nu este utila, cat timp cel ce o invoca nu a posedat imobilul sub nume de proprietar, ci a exercitat doar un drept de folosinta si administrare asupra bunului, titularul dreptului de proprietate fiind cunoscut si inscris in cartea funciara
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Totusi, daca se poate, as dori raspunsuri punctuale pentru fiecare intrebare in parte.
Precizez ca terenul a trecut in proprietatea statului printr-un decret de expropriere din 1989.
Am eu in acest caz calitate de parte procesuala pasiva (sunt parat) in procesul care este pe rol referitor la hotarare care sa tina loc de act autentic de v/c ?
Astept raspunsurile Dvs.

Multumesc frumos anticipat !

Cu stima,

Sorin
Sa vin si eu cu o intrebare: de obicei, in actiunile introduse pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de v-c exista incheiata intre parti o chitanta de mana, ceva...este acesta cazul dvs??
Reclamantul a platit impozitul pentru acel imobil? Bunica, respectiv matusa, au avut acte de proprietate pentru acel teren?
daca doriti raspunsuri complete pe cazul in speta mergeti sa consultati un avocat.

raspunsul la ce ati expus este DA.in calitate de mostenitor al proprietarului puteti fi chemat in judecata ca parat, aveti calitate procesuala pasiva in ambele cazuri.


in rest raspunsul poate fi dat doar in functie de cazul in speta. se poate si sa obtina hot jud care sa tina loc de v/c si uzucapiune, daca dovedeste ca sunt intrunite conditiile...dar nimeni nu va poate aprecia corect decat daca vede concret si pe acte despre ce este vorba

despre calitatea procesula, v-a explicat colegul pe scurt.

dvs. aveti momentan calitate procesuala pasiva.

puteti avea si activa daca faceti cerere reconventionala in dosar pana la primul termen de judecata...


sfat: lamurirea notiunilor procesuale de drept se face la facultatea de drept. ...in 4 ani. decat sa va incurcati in notiuni , care nu se pot explica pe inteles pe un forum si nici macar in cateva zile, mai bine consultati un specialist si va lamureste ce trebuie sa faceti.



ca sa parafrazez: dreptul asta nu este o chestie asa simpla cum crede lumea
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri.

Raspuns d-nului moderator - Kyandra:

Asa cum banuiati, exista o chitanta de mana pe care tata a facut-o reclamantilor in 1976, prin care instraina doar casa, nu si terenul, in chitanta nespecificandu-se nimic despre teren.
Cat priveste actele bunicii si matusii exista un act de donatie din 1936, prin care strabunica doneaza bunicii o parte din teren (pe baza acestui act am facut eu certificatul de mostenitor dupa bunica) si doua contracte de vanzare-cumparare autentice incheiate in 1945 si 1946 prin care matusa mea cumpara de la fratii dansei cealalta suprafata de teren. In plus ar mai fi mostenirea de la strabunica, prin care atat bunica mea cat si matusa mea (bunica si matusa au fost surori) au partea lor, dar aici nu am acte (banuiesc ca succesiunea strabunicii nu a fost deschisa).
Astept raspunsul Dvs.

Multumesc frumos anticipat !

Cu stima,

Sorin

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei de interes ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Pot invoca cu succes in recurs la Curtea de Apel (ultima mea cale de atac) exceptia lipsei de interes intr-un proces de anulare a unui ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)