Buna ziua,
Lucrez in cadrul unei societati comerciale care are ca activitate comercializarea de produse textile.Deoarece in urma verificarii situatiilor stocurilor existente in magazin s-au constatat lipsuri,se pune problema ca in urma inventarului ce va avea loc la inceputul anului si implicit a inregistrarii concrete a lipsurilor, sa se opereze lunar o garantie baneasca din drepturile salariale,in conditiile in care acest lucru nu este specificat in contractul individual de munca nici in regulamentul de ordine interioara.Este corect acest lucru?
Va multumesc anticipat.
Este corecta numai in situatia in care aveti in primire o gestiune ... chiar daca nu este prevazut in c.i.m. sau in reg.intern exista prevederi legale in acest sens ...
Angajatorul va poate retine din salariu in urmatoarele situatii:
I. Daca face o cercetare disciplinara in urma caruia sunteti sanctionat disciplinar cu una dintre urmatoarele sanctiuni:
a) avertisment scris
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%
d) desfacerea disciplinara a contractului de munca.
Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare (prin decizie scrisa a angajatorului).
Puteti fi sanctionat (cu exceptia avertismentului scris), daca a fost efectuata inainte o cercetare disciplinara, la care veti fi convocat in scris, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea la cercetarea disciplinara da dreptul angajatorului sa va sanctioneze.
II. Daca are acordul dvs pentru recuperarea pagubei, adica
In situatia in care angajatorul constata o paguba facuta de angajati din vina si in legatura cu munca lor (lipsa la inventar), va putea solicita angajatilor recuperarea pagubei prin acordul partilor (printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei). Recuperarea pagubei se va face in termen de 30 de zile de la comunicare, contravaloarea pagubei fiind de maxim 5 salarii minime brute (5 x 670 lei).
III. Prin hotarare judecatoreasca in care cere repararea integrala a prejudiciului cauzat de angajat (paguba efectiva si beneficiul nerealizat).
Angajatorul trebuie sa faca dovada unui prejudiciu real, cert si actual (valoarea lipsa la inventar), precum si a legaturii dintre fapta dvs ilicita (savarsita in legatura cu munca) si paguba suferita de angajator.
Deci, doar in urma unei hotarari judecatoresti se poate antrena raspunderea patrimoniala a angajatului, si nu doar prin simpla vointa a angajatorului "de a a va opera lunar o garantie baneasca din drepturile salariale". Anuntati angajatorul in scris (printr-o adresa), ca nu sunteti de acord sa vi se retina din salariu nicio garantie.