Este vorba o somatie de plata pentru un debitor prin care s-a dat o hotarare ,s-a admis hotararea,debitorul atunci era decedat,la dat chemarii in judecata si a pronuntarii hotararii.Hotararea s-a pronuntat pe 12.04.2010.Nu a fost investita cu formula executorie.Acelasi creditor(este vorba de un contract prestari servicii caznice-caldura) acum a facut acum o alta somatie de plata pentru penalitati.
A chemat si mostenitorii in cauza dar nu s-a interesat legal la camera notarilor sau la instanta ,ci numai in baza unei cereri pe care acestia au facut-o sa vada ce reprezinta aceste debite.
Au constatat ca in contractul respectiv figureaza numele defunctei dar nu este semnatura acesteia.Pot redechide si dosarul cel vechi pentru ca face obiectul aceluiasi contract.Sau pot face referire numai la nr de dosar si sentinta civila ?Deorece s-a dat o sentinta pentru ceva ce defuncta nu sia insusit.
Practic in acel dosar din 2010 s-a dispus achitarea sumei restante si in cel de acum plata penalitatilor, in baza unui singur contract..
Conform Ordonantei nr. 5 din 19 iulie 2001-privind procedura somatiei de plata, ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare, este irevocabila.
Referitor la noul dosar cu penalizari, acesta nu mai poate forma obictul unui proces de somatie de plata, pentru ca art.1 din antementionatul act normativ prevede:
"(1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
(2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabilala data platii efective.".
Creditorul are la indemana un proces de pretentii de drept comun.
Merita mentionat faptul ca, Impotriva unei hotarari irevocabile, teoretic, puteti formula contestatie in anulare speciala.
In fine, ar trebui problematica calitatii procesuale pasive a mostenitorilor.
Da dar nu am stiut de acest dosar ca si mostenitor,hotararea este data de fond,s-a dus demult termenul,pe mine ma intereseaza daca pot de asemenea sa fac trimitere la acel dosar sau ce modalitate ar fi prin care acea hotarare sa fie anulta intrucat decedatul nu a semnat contractul personal,a fost semnat de un alt mostenitor care nu vrea sa plateasca.
Fiind vorba de somatie de plata, calea de atac este actiunea in anulare. Formulati actiune in anulare impotriva acelei hotarari si tot prin aceasta actiune solicitati repunerea in termenul de declararea a acesteia, cu motivarea ca nu ati cunoscut existenta dosarului. In aceast actiune in anulare, invocati exceptia lipsei capacitatii de folosinta a debitoarei intrucat aceasta era decedata. Pe fond, aratati ca nu sunt indeplinite conditiile pentru admiterea somatiei, creanta nefiind certa lichida si exigibila, intrucat inscrisul din care izvoraste nu este insisit de catre parte - nu a fost semnat de catre debitoare.
In privinta celui de al doilea dosar, invocati de asemenea, neindeplinirea conditiilor somatiei de plata cu acceasi motivare, contractul nu a fost insusita de catre defuncte.
Multumesc mult. Pot face referire in aceiasi actiune la ambele dosare intrucat au la baza acelasi contract sau actiuni separate si fac vorbire ?
Pot face referire si la faptul ca semnatura apartine fiice defunctei?
Pot cere conexarea ?
leusan
Este vorba despre doua dosare, amandoua cu somatii de plata,pentru aceiasi persoana, de catre aceasi creditoare, dar unul pentru facturi neachitate si altul ... (vezi toată discuția)