avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... SCHIMBARE DECLARATIE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

SCHIMBARE DECLARATIE

Intrebare:Daca in timpul cercetarii penale la sectia de politie in fata organului de politie judiciara am dat 1 declaratie urmata de completare la aceea declaratie in care sustin un lucru,iar la proces care va fi anul viitor declar ca martor ca declaratia am dat-o sub presiune(fapt care l-am si facut) si imi schimb declaratia,intru la marturie mincinoasa?Dosarul este inca la politie ,urmeaza sa fie trimis la parchet si de acolo in instanta.Prima declaratie am dat-o acum 3 ani(sub presiune) ,acum 2 zile am dat o completare prin care sustin ca nu imi amintesc multe lucruri.Dosarul este unul de loviri si alte violente ,eu sunt citat ca martor in dosar.In acest caz s-a dat o sentinta si anume amenda administrativa ,partea vatamata facand recurs.Cazul are 3 ani,fapta petrecandu-se in septembrie 2009.Avocatul meu a zis ca nu e problema ,pana la arestarea sau darea unei sentinte in acest caz sunt exonerat de marturie mincinoasa (art.260).
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
ioannes, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioannes , utilizator 16:55, 22 Decembrie 2011
recomand sa mergeti pe mana avocatulu respectiv...el stie cel mai bine ce a facut si ce si cum va face pe mai departe...
Avocatul l-am angajat dupa ce am dat declaratia complementara.Intrebarea ar fi:cand se considera marturie mincinoasa(in faza declaratiei date la politie sau in faza marturiei sub juramant la tribunal),daca presiunile exercitate in timpul anchetei sunt circumstanta atenuanta,cine pune in miscare plangerea(partea vatamata sau organele se autosesizeaza?)?
In cazul in care in urma probatoriilor administrate , una dintre declaratii se constata ca nu este adevarata , veti suporta rigorile legii , conform art.260 c.pen , pe care vi-l redau mai jost , spre lecturare :

Art. 260

Mărturia mincinoasă

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.

Dispoziţiile alin. 1-3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

In mod cert , astfel cum rezulta din prevederile stipulate de art.26o c.pen. cauza de reducere a pedepsei este prevazuta de al. 3 al art. 260 Cod penal. se refera la momentul la care intervine retragerea marturiei mincinoase.
Exonerarea de raspundere penala are loc doar daca retragerea marturiei mincinoase intervine cel mai târziu înainte de pronuntarea unei hotarâri judecatoresti, fiind fara relevanta faptul ca instanta nu a pronuntat solutia pe baza declaratiei mincinoase.
Orice retragere a marturiei mincinoase intervenita dupa pronuntarea unei hotarâri poate avea ca efect doar reducerea pedepsei conform art.260 alin.3 Cod penal raportat la art. 76 Cod penal.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Dosarul a ajuns la un procuror care a dat amenda administrativa si partea vatamata a depus contestatie.S-a retrimis dosarul la politia care a decis ca e dosar penal si a decis sa reaudieze martorii.Aici la reaudiere io mi-am schimbat declaratia.Intrebare:amenda administrativa data de procuror se pune ca hotarare (de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase).Prin hotarare se intelege hotarare judecatoreasca sau hotararea procurorului de a da NUP si a da amenda administrativa.Momenta dosarul a fost retrimis la politie si de acolo va ajunge la procuror si de acolo la judecata.Mentionez ca inca nu a ajuns in instanta si are vechime de 3 ani fapta fiind lovire si alte violetne.

Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
ioannes, utilizator
Hotararea judecatoreasca este pronuntata numai de instantele de judecata.

Alte discuții în legătură

Articolul 260 dolar dolar am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciucacri ciucacri am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in ... (vezi toată discuția)