avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta mai neobisnuita-art 290 Cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta mai neobisnuita-art 290 Cod penal

De curand am aflat de speta aceasta si as dori mai multe pareri daca se poate.
Lucrurile stau cam asa:
-X este absolventa de facultate si desi nu a fost o studenta buna, primeste o asa zisa hartie de la o scoala privata din strainatate, unde este invitata la un fel de bursa pe o durata de cateva luni.
- fara sa verifice daca invitatia este reala, adica nu a sunat sau sa fi trimis macar un email catre aceasta scoala privata, X decide sa plece pt asa zisele studii.
-ajunsa in strainatate constata ca de fapt nimic nu era adevarat, nu era asteptata la aeroport asa cum i s-a promis, asadar se intoarce in tara.
-depune o plangere la politie, indica anumiti suspecti si o alta persoana Y este pusa sub acuzare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Cam astea sunt datele, acum, gandindu-ma in special la efectele juridice pe care le-au produs acea falsa invitatie....as putea zice ca e o inselaciune, insa nu exista un prejudiciu, nu s-a urmarit prin toata aceasta actiune obtinerea unei sume de bani.
Pe de alta parte am putea spune ca victima a fost naiva si a crezut, fara sa verifice, ca a "castigat" marele pot, insa fiind totusi absolventa de studii superioare, varsta undeva la 26 de ani...nu putem spune ca este exonerata de orice vina.
Mai mult decat atat, fratele victimei are o meserie care il ajuta sa-si dea seama daca o hartie este falsa sau nu, oricum un telefon la scoala respectiva i-ar fi ajutat sa-si dea seama daca situatia este reala sau nu, nu cred ca era nevoie vreo deplasare in strainatate sa se trezeasca la realitate.
M-ar interesa parerea avocatilor in speta aceasta, s-ar ajunge in instanta cu o astfel de speta sau s-ar da SUP? Care ar fi efectele juridice care s-au produs in acest caz?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 11:19, 19 Decembrie 2011
nu intruneste conditiile unei infractiuni
...o asa zisa hartie de la o scoala privata din strainatate, unde este invitata la un fel de bursa pe o durata de cateva luni.


Contextul folosit in formularea "asa zisei hartii" poate oferi cheia pentru a incadra fapta in vreun articol de lege. Un avocat iscusit poate identifica exprimari (am cunoscut astfel de situatii) ce ar putea duce la incadrarea faptei in vreun articol.
Asteptam si alte pareri.
Sarabatori fericite!
L.C.
Personal nu am vazut acest doument care este numit de organul de cercetare drept "invitatie" de a participa la anumite cursuri pe care le ofera aceasta scoala.
Fapta este deja incadrata la art. 290. Din cele cunoscute de mine aceasta hartie este scrisa la calculator, poarta o semnatura si un nume care nu exista (s-au facut cercetari direct la aceasta scoala).
Am numit acest caz destul de aiurea pentru ca partea vatamata se considera lezata si sustine ca desi nu a facut cercetari sa vada daca situatia este reala...totusi a plecat in strainatate si a crezut in acest document, iar acum....se plange.
As indrazni sa fac o comparatie cu o alta situatie in care un anumit cetatean primeste un sms ca ar fi castigat o suma de bani si fara sa se gandeasca ca ar fi vorba de vreo farsa proasta din partea cuiva, totusi crede si merge sa-si ridice banii dintr-un anume loc.
In ambele situatii inteleg frustrarea, insa un om cu capul pe umeri nu se increde atat de usor, iar in speta mea nimeni nu a obligat partea vatamata sa cumpere un bilet de avion, sa isi faca bagajele., sa plece in "excursie" ...fara sa se asigure inainte.
Pe de alta parte, as putea spune ca poate fi incadrata la fals fapta celui care a realizat acest document, insa nu-mi dau seama exact care ar fi efectele juridice, cred ca inselaciune totusi nu este.
art 290Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice,care sunt aceste consecinte juridice ce au decurs din speta dvs?
@annajanette- acelasi lucru incerc sa-l aflu si eu, personal m-am gandit ca scopul ar fi fost inselaciunea, insa nu in sensul codului penal, alte idei nu am, de asta asteptam anumite pareri.

Alte discuții în legătură

Inselaciune, fals, uz de fals? anana anana Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea speta: Un mandatar cumpara pentru mandantul sau niste imobile si ii spune acestuia ca taxele aferente vanzarii sunt ... (vezi toată discuția)
Art.290 ContSters126274 ContSters126274 Va rog sa-mi spuneti care sunt elementele constitutive ale infractiunii din art.290cpp. In cazul in care documentul modificat nu s-a folosit, mai este o ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)