avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intrebare despre modificarea aerisirilor din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intrebare despre modificarea aerisirilor din apasrtament

Locuiesc la ultimul etaj si am desfiintat aerisirea de la bucatarie. Vecinii de desupt vor sa ma reclame. Am intabulare facuta fara aerisire , toate aceste sunt facute de 4 5 ani . Pot fi tras la raspundere?
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
Gabitzu89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lilicaa , utilizator 01:29, 6 Ianuarie 2012
Da, puteti fi tras la raspundere, chiar daca....
Acea aerisire este proprietate comuna pe care dv. ati modificat-o...sau proprietarul dinaintea dv. si trebuie s-o refaceti la starea initiala.
Acele aerisiri sunt proiectate cu motiv bine intemeiat, intre altele si pentru evacuarea gazelor in caz de avarie la instalatia de gaze... sau in cazuri de incendiu ...
In legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare se spune:
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
...........
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
.............
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
elga50, moderator
Buna seara .
*Este o mare greseala in primul rand ca a-ti eliminat aerisirea care avea rolul ei in buna convietuire a locatarilor de la parter si pana la etajul 4.
** Chiar daca vi se pare ilar, cel care a facut carea funciara( releveul constructiei ) trebuia sa se documenteza fata de planurile initiale ale constructiei, si dupa aceea sa treaca la traba.
*** Orice modificare la o constructie-chiar si un apartament de bloc, trebuie facuta cu expertixa si autorizatie de constructie.
**** Sunteti pasibil si de amenda si de aducerea aerisirii la stadiul initial
Va multumesc.
"Canalul de ventilare" al bucatariei este conceput si construit pentru a elimina eventualele scurgeri de gaze nearse si cele arse. Obturarea acestuia, mai ales la ultimul nivel!(la parter cu siguranta ca nu deranjeaza pe nimeni- doar pe proprietar), duce la acumulari de gaze la nivele inferioare ale blocului ceea ce nu-i recomandat. Se pot intampla accidente majore!
Buna ziua
"Canalul de ventilare" al bucatariei este conceput si construit pentru a elimina gaze arse. Pentru eliminarea gazelor nearse la unele blocuri erau practicate goluri la partea inferioara a pardoselii . Gazele pentru aragaz au proprietatea de a migra spre intuneric si spre partea de jos( la pardoseala).prin acest canal de ventilare se asigura circulatia de aer si improspatarea aerului din incapere.
Va multumesc.

Cu tot respectul pentru dumneavoastra Dl. Baescu si meseria pe care o practicati insa in acest context nu sunteti bine informat.
<Golurile la partea inferioara (a pardoselii?!?)" a incaperii se executa pentru a asigura aerul necesar arderii gazelor si se numesc, conform "Norme Tehnice pentru Proiectarea, Executarea si Exploatarea Sistemelor de Alimentare cu Gaze Naturale", "gol pentru accesul aerului- vezi art. 8.9(2)>
In ce priveste "Canalul (sau Grila) de Ventilare"... in locurile unde se monteaza aparate cu flaca libera (aragaze, resouri...) este obligatorie existenta acestuia la partea superioara a incaperii (Norme... art. 8.10- 8.13).

Alte discuții în legătură

Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)
Necesitate reala conform normelor pentru aerisire si priza de aer intr-o bucatarie? AntiSecretare AntiSecretare Buna ziua, Context: - apartament aflat in renovare - bloc anvelopat, construit din placi de beton armat - geamuri termopan - in bucatarie exista deja 2 ... (vezi toată discuția)
***** coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut și pentru centrale pe lemne? Vecinul13245 Vecinul13245 Salutare tuturor, Așa cum cred că mulți alții ajung într-o situație de, disperare, neștiind ce să mai facă, la cine să meargă, pe cine să ... (vezi toată discuția)