avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordonanta presedintiala

Va salut,

Ma confrunt cu o problema majora. Am vandut apartamentul in care locuiesc si din motive de sanatate(justificate cu acte)nu am reusit sa-l predau cumparatorului in termenul stabilit. Initial am convenit sa-i platesc o chirie zilinica,dar intre timp cumparatorul a adoptat o alta strategie,pretizand sa-i predau apartamentul pe baza de proces verbal de predare primire,de asemenea un rand de chei,urmand chipurile ca dupa aceste etape,sa incheiem un contract de inchiriere pe o perioada determinata.Am fost sfatuit sa nu fac acest lucru,intrucat odata ce voi semna procesul verbal de predare primire si voi preda cheile,nu-mi va mai incheia nici un contract si ma va evacua imediat.Acum vad ca m-a actionat dupa cateva zile in judecata,obtinand un termen foarte scurt(Ianuarie 2012).
A mers pe ordonanta presedintiala. Cum apreciati ca ma pot apara eficient,si cat va dura pana se va pronunta hotararea? De cate grade de jurisdictie beneficiez?

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:16, 18 Decembrie 2011
Ordonanţa presedinţială este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente, pentru:
- păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere;
- prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara;
- înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Judecarea cererii se face de către un singur judecător, de regulă, cu citarea părţilor, însă legea permite ca aceasta să se facă şi fără citarea lor. Judecata se face de urgenţă şi cu precădere. Pronunţarea asupra cauzei se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar redactarea motivelor ordonanţei se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.

Căi de atac.

Dacă sunteţi nemulţumit de soluţia pronunţată de prima instanţă, aveţi posibilitatea să declaraţi recurs:
în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă judecata s-a făcut cu citarea părţilor;
în termen de 5 zile de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.

Judecarea recursului se face de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor.
Ca şi instanţa de fond, instanţa de recurs poate amâna pronunţarea cel mult 24 de ore şi va redacta motivarea deciziei în termen de cel mult 48 de ore de la pronunţare.

Legea prevede că împotriva executării ordonanţei preşedinţiale se poate face contestaţie. În temeiul acestei dispoziţii legale, în practica instanţelor se admite că părţile pot formula şi contestaţie în anulare.

Ordonanţa, adică hotărârea pronunţată este executorie, adică poate fi pusă în executare, iar dacă instanţa hotărăşte, executarea se poate face fără somaţie şi fără trecerea unui termen. Astfel, se vor evita anumite formalităţi (somaţia) şi anumite termene, care trebuie respectate în executarea obişnuită a tuturor hotărârilor judecătoreşti.

Împotriva executării ordonanţei preşedinţiale se poate face contestaţie la executare. Executarea hotărârii poate fi suspendată de către instanţa de recurs, până la judecarea recursului, cu plata unei cauţiuni, adică a unei sume de bani al cărui cuantum se stabileşte de către instanţă şi se consemnează într-un cont, la dispoziţia acesteia.
Cred ca cea mai buna varianta pentru cumparator ar fi sa incheie un contract cu dvs.
Daca nu va face asa se va dovedi neinspirat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Informare despre ordonanþa preºedinþialã rodica_post rodica_post [u]Ce este ordonanţa preşedinţială? [/u] Ordonanţa preşedinţială,este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate ... (vezi toată discuția)