avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de lucru PFA(urgent)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de lucru PFA(urgent)

Buna ziua,
As dori daca se poate sa imi raspundeti si mie la o intrebare;Ma intereseaza sa stiu daca o persoana PFA, in baza unui contract de munca este incadrat pe 8 ore si este renumerat astfel sau presteaza mai putine ore decat o persoana fizica salariata si este renumerat conform prestatiilor sale?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 28 Decembrie 2011
PFA nu poate desfasura activitate in temeiul unui contract de munca. PFA este o forma de organizare distincta si presteaza servicii in baza unor contracte de prestari servicii. Cum isi organizeaza timpul de lucru PFA-ul este problema sa atata timp cat executa prestatia la timp si in conditiile contractuale convenite. Atentie ca in conformitate cu prevederile Codului fiscal daca un PFA este identificat ca isi desfasoara activitatea in stransa legatura cu beneficiarul serviciilor sale exista riscul reconsiderarii activitatii ca angajat.
@iubisbb,


Daca prestati activitate independenta,ca PFA pe baza unor contracte comerciale,nu aveti stipulat intr-un astfel de contract durata timpului de munca zilnic,ca in caz de contract de munca.
Dar,daca prestati o activitate cu caracter dependent(vedeti definitia in OUG 58/2010),atunci va interveni contractul de munca si implicit si o clauza privind durata timpului de munca.
Art.17 (2) din OUG nr.44/2008 : Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

Prin urmare, un PFA poate incheia un c.i.m. ...

@ iubisbb
Durata timpului de munca va fi cea specificata in c.i.m. incheiat de catre PFA cu acel angajator ... prin urmare, daca in c.i.m. este inserat un timp de munca de 8 ore/zi , atunci PFA va trebui sa lucreze 8 ore/zi ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditiile in care poti exercita un contract de munca daca ai pfa tiplicdelia tiplicdelia Buna ziua! va rog sa ma ajutati sa elucidez problema aceasta deoarece sunt mii de pareri...intrebarea este: Pot sa fiu angajata la o firma pe postul de ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau contract de munca iirina_19 iirina_19 Care este varianta cea mai avantajoasa(dar si corecta) pentru un pfa: sa incheie un contract de prestari servicii cu o persoana juridica pe o durata de un an ... (vezi toată discuția)
Angajare cu contract de munca si pfa stoicavioleta17 stoicavioleta17 o persoana angajata pentru doua ore pe zi la o companie de cinematografie poate sa aiba propriul PFA cu acelasi domeniu de activitate? Stipuleaza legea undeva ... (vezi toată discuția)