Care este varianta cea mai avantajoasa(dar si corecta) pentru un pfa: sa incheie un contract de prestari servicii cu o persoana juridica pe o durata de un an sau un contract de munca pe durata de un an? Presupunem ca daca va incheia contract de munca (8 ore), va mai putea lucra in timpul liber si ca pfa... Astept cateva pareri... Multumesc!
Depinde si de dorinta angjatorului, contractul fiind prin definitie, un acord al partilor. Din punctul de vedere al angajatorului si avind in vedere taxele si contributiile care trebuie platite de acesta la stat pentru un angajat cu contract de munca (fie el si pe termen determinat, fiindca aceste contributii nu difera ;)) si care ajung pe la 37%, atunci cred ca angajatorul poate sa prefere un contract de prestari servicii, fara a mai avea... grija:) angajatului.
Referitor la partea ultima a intrebarii, raspunsul este "da, poate lucra si ca PFA".
In ambele situatii se poate lucra si in alta parte ca PFA.
Forma de colaborare depinde de natura serviciului / muncii prestate; daca activitatea este dependenta (adica muncesti in spatiul pus la dispozitie de angajator folosind logistica lui) atunci este contract de munca daca nu atunci PFA; asta din punct de vedere legal, dar la noi la Romanica legea conteaza mai putin...
Da, activitatea va fi dependenta pentru un an de zile, in relatia cu acea persoana juridica. Personal, consider ca e mai avantajos pentru pfa un contract de munca. Asta presupune si dreptul la un concediu de odihna in acel an, iar avand in vedere ultimele modificari aparute, angajatorul ar plati aproape aceleasi dari ca si in cazul conventiei, nu?
Referitor la intrebare: Care este varianta cea mai avantajoasa(dar si corecta) pentru un pfa: sa incheie un contract de prestari servicii cu o persoana juridica pe o durata de un an sau un contract de munca pe durata de un an? Presupunem ca daca va incheia contract de munca (8 ore), va mai putea lucra in timpul liber si ca pfa... Astept cateva pareri... Multumesc!
1. un PFA nu poate incheia un contract de munca cu o persoana juridica;
2. un PFA incheie cu o persoana juridica un contract (comercial) de prestari servicii;
3. Contractele de munca se incheie numai intre cetateni romani (pe CNP), cetateni straini etc si persoane juridice sau alti angajatori potrivit codului muncii.
Dar, daca un PFA incheie un contract de prestari servicii cu o persoana juridica care mascheaza un contract de munca atunci activitatea lui ca si PFA (este vorba de activitatea titularului acelui PFA adica a persoanei care a infiintat PFA-ul) poate fi reconsiderata din independenta in dependenta daca indeplineste cel putin unul din criteriile de la art.7, pct.2.1. din Codul fiscal.Urmare acestei reconsiderari a naturii activitatii PFA-ului vor aparea consecinte fiscale (impozite, contributii etc) corespunzatoare
RECOMANDARE:
- incheiati cu persoana juridica respectiva un contract de munca al carei titular sunteti dvs. ca si persoana fizica (adica pe CNP);
- infiintati-va un PFA ( adica pe CIF) si incheiati cu alte persoane juridice contracte de prestari servicii astfel inact activitatea pe CIF pe care o veti desfasura cu acestea sa nu poata fi reconsiderata fiscal (art.7, pct.2.1.)