Buna seara, daca fiica mea implineste un an pe 11ian2012, iar eu ma intorc la serviciu pe 4 sau pe 9 ian, mai pot primi stimulentul de reinsertie? Exista conditia ca firma mea sa inregistreze reluarea raporturilor de munca, reluarea contractului, la ITM inainte de 11 ian, ca eu sa pot beneficia de acest stimulent? Multumesc
Potrivit art. 7 din OUG nr. 111/2010 (1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare prevazute la art. 2 alin. (4), oricand, pe toata perioada.
(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin. (1).
(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
De asemenea potrivit art.13 din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 - (1) Stimulentul de insertie se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului.
(2) In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta de art. 2 alin.(1) lit.a) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin.(1)., ca atare conditia penru primirea stimulentului este intoarcerea la munca (respectiv realizarea de venituri) a persoanei indreptatite, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului si numai de catre persoanele care au optat pentru CIC pana la 1 an, logic ar fi sa beneficiati, mai ales ca potrivit art. 24 din normele metodologice prevede ca - Dreptul reprezentand stimulentul lunar se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;.
Asa cum reiese din textul de lege exista conditia eliberarii de catre angajator a unei adeverinte (dovezi) care sa certifice data reinceperii activitatii, pe care o veti anexa la cererea de acordare a stimulentului.
Multumesc pt raspuns. Art din lege pe care mi le semnalati le-am citit si eu si eu am dedus ca, din moment ce nu se specifica o per inainte de implinirea varstei de un an a copilului, ma pot reintoarce si cu o zi inainte si sa beneficiez de acest stimulent. Aveam insa nevoie de confirmarea unui jurist ca am interpretat corect legea. Din ce imi spuneti, am aceasta confirmare. Multumesc
1. Puteti beneficia de stimulentul de insertie numai daca ati optat pentru varianta de CCC pana la 1 an.
2. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa va reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte).