avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributia la asigurari sociale de sanatate pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributia la asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care nu realizeaza venituri

Buna ziua
Va rog, ma puteti lumina cu privire la aceasta reglementare?

O persoana care nu obtine venituri (exemplu: nu isi gaseste un loc de munca si a ”terminat” perioada de somaj) cum poate fi obligata la plata acestei contributii? Care este... logica?
Multumesc.

P.S. Recunosc: nici nu stiu cum sa formulez intrebarea deoarece nu-mi pot imagina cum o persoana care nu obtine venituri sa poata fi obligata la plata acestei contributii.

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:35, 21 Decembrie 2011
Persoana se poate asigura direct la casa de sanatate ca persoana fara venit (venit declarat oficial pentru care sa i se opreasca un impozit) platind 37 lei pe luna.
Daca persoana este interesata are dreptul sa incheie contract de asigurare sociala incheiat in temeiul OG nr 94/2010,in baza caruia lunar sau periodic vireaza catre CNPDAS suma aferenta valorii venitului asigurat
Multumesc. :bow:

Tocmai aceasta este ideea: persoana in cauza (varsta 35 ani, dar cu probleme de sanatate) nu obtine venituri: locuieste cu o familie (fara a exista vreun grad de rudenie) care ii achita costurile pentru intretinere, hrana zilnica, medicamente si altele...

Dar ideea este urmatoarea: in momentul in care persoana respectiva a dorit sa incheie un contract (platile fiind facute de familia in cauza) i s-a cerut sa plateasca retroactiv pentru ultimii... 5 ani! Familia in cauza nu poate efectua aceasta plata... :(

Poate suna absurd, dar... nu stiu ce sa mai gandesc...
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator
Spuneti ca persoana respectiva are probleme de sanatate.Ce afectiune are mai exact?Intreb datorita faptului ca pt. anumite afectiuni care fac parte dintre cele cuprinse in programele nationale de sanatate ,cum ar fi diabetul,mai cunoscut,se poate beneficia de asigurare fara plata contributiei.Poate reveniti cu detalii in acest sens.
Daca nu este cazul, persoana are obligatia sa se asigure cu plata.Daca face dovada ca in ultimii 5 ani nu a realizat venit,atunci va trebui sa plateasca contributia doar pe 6 luni in urma,asa este legea,chiar daca e aberant ca persoana fara venit sa plateasca....
Persoana respectiva sufera de diabet si hipertiroidie (mai are si altele)...
Nu am stiut ca pentru bolnavii de diabet exista aceasta ”facilitate”

Imi spuneti, va rog, care sunt dispozitiile legale care pot fi invocate? Va rog aceasta deoarece functionarele de la Casa Nationala de Sanatate – desi se presupune ca ar trebui sa aiba cunostinta (si) despre aceasta afectiune (diabet, dependent de insulina – si se platesc fiolele deocamdata) – nu au spus nimic... In plus, nici medicul de familie nu a mentionat despre aceasta ”facilitate” in caz de diabet (si cunoaste faptul ca persoanei in cauza i se plateste integral tratamentul) Efectiv nu-mi vine a crede ca se poate asa ceva: sa nu stie medicul de familie ca exista anumite ”facilitati”... Nici farmacistii nu au spus un cuvintel...
Va multumesc.

Pe langa cele de mai sus: persoana in cauza a beneficiat de indemnizatia de somaj pana in luna Iulie anul trecut... si, totusi, i s-a cerut sa achite pentru ultimii 5 ani... Zau daca mai inteleg ceva!
Pentru ca nu am un ”interes” direct scriu aici ceea ce mi s-a spus dar, se pare, este cazul sa ma interesez "la sursa" ... ca prea e... ”din cale afara” si chiar nu-mi vine a crede ca ceea ce mi s-a spus este si total adevarat.
:bow:
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Un diabetic plateste asig. de sanatate? kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Un diabetic, care nu are nici un fel de venit, plateste asigurarea de sanatate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Fratele poate fi coasigurat la sanatate? tanase_mara tanase_mara Il pot trece pe fratele meu pe asigurarea mea medicala daca nu are venit? (vezi toată discuția)
Plata sanatate kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O persoana care nu mai are nici un fel de venit de un an si jumatate, a fost depistata cu diabet si trebuie internat in spital. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)