avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract angajat - angajator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract angajat - angajator

Buna ziua,

Considerati ca este posibila ( legala) incheierea unui contract/conventie intre angajator si angajat conform caruia angajatul sa foloseasca un automobil in interes de serviciu, iar dupa un anumit numar de ani ( ex 2 ani), angajatul sa achizitioneze automobilui ( proprietatea angajatorului ) la valoarea reziduala de 20% din valoarea initiala. ce fel de valoare si ce implicatii ar avea un astfel de contract?

Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
luiza2023, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 15:15, 15 Octombrie 2008
Am observat ca este o practica in acest sens a marilor companii pentru a-si deterina angajatii sa foloseasca auto incredintate cu mai multa grija prin acordarea posibilitatii de a le achizitiona dupa un anumit nr. de ani. In mod normal companiile cumpara astfel de auto in sistem de leasing si la sfarsitul acestuia daca angajatul doreste achizitionarea auto va plati numai valoarea reziduala.

Intrebarea mea este daca cumpararea auto este o posibilitate acordata de angajator angajatului sau este o obligatie a angajatului?
O practica des folosita la companiile de taxi . Angajatorul cumpara masinile si apoi le vinde salariatilor dupa o perioada de timp.
Parerea mea : este o posibilitate acordata de catre angajator angajatului in vederea cumpararii unui autoturism.
Da se poarta, dar are de a face si cu intentia angajatorului de a-l determina pe angajatul care foloseste masina sa aiba grija de ea pe toata perioada folosirii acesteia in interesul firmei.
Daca vrea sa o cumpere, timp de 2 ani, va avea mare grija de ea.:thumbup:
Angajatul primeste masina de servici ca si bonus la angajare stabilit printr-o anexa la C.M., acesta nu poate fi obligat la cumpararea autoturismilui, datorita faptului ca angajatorul nu este proprietarul autoturismului el neavand drept de dispozitie asupra acestuia.
de unde ati tras concluzia ca angajatorul nu este proprietarul masinii? Masina face parte din bunurile puse la dispozitie de anagajtor, intr-adevar in baza unei anexe la CIM, in vederea exercitarii functiei pt care a fost incheiat CIM cu angajatul. Deobicei parcurile auto ale companiilor sunt compuse in majoritate din masini cumparate in sistem de leasing financiar, ceea ce conduce la posibilitatea angajatorului sa intraineze masina la sfarsitul perioadei de leasing. ;)

Alte discuții în legătură

Colaborator doreste sa achizitioneze o masina in leasing prin firma cu care colaboreaza florentinaadriana13 florentinaadriana13 Un colaborator al firmei (fost angajat, actual are contract de colaborator) doreste sa achizitioneze o masina in leasing prin firma cu care colaboreaza.(din ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto luat de la o firma la final de leasing Alex85@ Alex85@ Buna ziua, vreau sa cumpar un autoturism din Brasov.Masina a fost luata in leasing pe firma, leasingul a fost incheiat vanzatorul imi spune ca detine factura ... (vezi toată discuția)
Cumparare masina aflata in leasing zoltanhe zoltanhe Sunt o persoana fizica si doresc sa cumpar o masina care e in leasing pe firma. Daca mergem (eu si reprezentantul firmei) la firma de leasing si agreem sa ... (vezi toată discuția)