Sunt o persoana fizica si doresc sa cumpar o masina care e in leasing pe firma. Daca mergem (eu si reprezentantul firmei) la firma de leasing si agreem sa preiau contractul si sa achit valoarea reziduala, atunci eu devin proprietar? Intreb fiindca suma agreata este mai mare decat valoarea reziduala si diferenta va trebui sa o achit firmei care utilizeaza masina probabil pe baza unei facturi. Cartea de identitate o primesc de la firma de leasing iar fisa de inmatriculare, fisa fiscala si talonul de la firma. Am inteles bine?
Totusi care e ordinea fireasca in acest caz, fiindca banuiesc ca nu se pot intampla toate deodata?
In plus, care va ramane documentul pe baza caruia dovedesc ca am cumparat masina? Trebuie un contract intr-una din aceste faze?
D-voastra preluati un contract de finantare, nu cumparati o masina. Asta intr-o prima faza. Parerea mea e ca faza cea mai importanta va fi la firma de leasing. Doua operatiuni trebuie sa se efectueze simultan pentru ca niciuna din parti sa nu poata lua "teapa", si anume:
-firma semneaza cu dealerul act aditional de reziliere al contractului de leasing, renuntand astfel la posibilitatea de a achizitiona autoturismul. Ce alte cheltuieli are generate de reziliere nu va intereseaza;
-tot acolo semnati d-voastra si firma un contract pe diferenta ce revine firmei. (un fel de prima de cesiune daca asa v-ati inteles) Firma elibereaza factura doar pe aceasta suma.
-dealerul incheie contract cu d-voastra tot de leasing sau de vanzare cumparare...dar atentie, banii acestia (valoarea reziduala cum o numiti d-voastra) ajung la firma de leasing pentru ca ea e proprietar pe autoturism.
Este bine sa explicati dealerului dinainte cum vreti sa procedati, ca sa actioneze ca un "arbitru". Ei nu vor elibera documentele niciuneia din parti pana nu se finalizeaza tranzactiile pentru toate partile implicate. (se vor preda cu aceasta ocazie si toate actele masinii) D-voastra ar trebui sa aveti banii pregatiti dupa cum v-ati inteles verbal pentru finalizarea cu succes a tranzactiei.
Dealtfel firma de leasing va va sfatui cel mai bine cum trebuie sa procedati. Trebuie sa fie si ea de acord cu aceasta tranzactie, contractele de transfer autoturism se vor efectua prin intermediul ei.
Atentie sa nu semnati contractul cu privire la diferenta de suma (cu firma care foloseste acum auto) inainte ca ea sa semneze actul aditional de reziliere leasing. In caz ca se razgandeste riscati sa rameti bun de plata si fara masina.
Pana la urma firma a achitat leasing-ul si apoi mi-a vandut mie masina. Firma de leasing din poveste (VB Leasing) nu a dorit sa "arbitreze" ca mai sus. Eu ar fi trebuit sa preiau contractul (asta inseamna analiza de dosar de 2 saptamani) si apoi sa il achit pentru a-l inchide (inca doua zile). Asa ca am decis impreuna ca firma sa achite si sa inchida leasing-ul si apoi sa vanda masina. A fost mult mai rapid asa.