Buna ziua, nu stiu daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns dar eu incerc si va multumesc anticipat. Sotul meu a fost arestat in 2009. El si- a recunoscut fapta inca din faza cercetarilor . A fost inchis pentru inselaciune ,intrebarea mea este daca exista in momentul de fata o lege prin care ar putea sa iasa mai repede, deoarece de legea asa zisei ,, micii reforme,, beneficiaza numai unii pentru ca nu s-a dat si retroactiv ceea ce eu nu pot sa inteleg cum justitia se face numai pentru unii.Oricum m-am convins ca justitia si legea in Romania este pentru unii MUMA, iar pentru altii CIUMA. Va multumesc.
Pai legea in general nu e retroactiva, se aplica doar pentru viitor. Legea penala in cazul sotului era retroactiva doar daca nu exista inca o hotarare definitiva.
Poate fi eliberat conditionat la ispasirea a 2/3 din pedeapsa.
Ii multumesc domnului avocat dar vin sa intreb din nou .Nu ar fi normal ca cei in drept, care or fi ei , sa dea o lege care sa reglementeze aceasta situatie? Am uitat sa adaug ca am crezut ca aceasta situatie in care unii au niste drepturi iar altii nu pot benefiacia de ele din diverse motive banale dupa mine, s -ar fi putut reglementa cu aplicarea noului cod penal. Dar cum acesta sau ma rog legea de aplicare a acestuia inca nici nu a plecat de la comisia juridica a camerei deputatilor am crezut ca ar putea exista o alta lege.. pentru ca dupa mine sau ma rog poate si nu poate sigur mai sunt si alte persoane in aceasta situatie sa poata beneficia cumva de aceste drepturi. Poate sa mi spuna cineva daca este dreptate in tara asta? deci, sotul meu a fost condamnat penrtu inselaciune pentru o fapta care a recunoscut-o de la -nceput in 2009, iar daca ar face acum in momentul de fata aceeasi fapta ar primi doar amenda sau cel mult o pedeapsa cu suspendare?
Art. 14 c.penal – Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile in cazul pedepselor definitive
Citez: daca legea nouă, intervenită după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, prevede pentru fapta comisă o specie de pedeapsă mai uşoară decât cea aplicată de instanţă sau, deşi prevede o pedeapsă din aceeaşi specie, aceasta are un maxim special mai redus decât pedeapsa concret aplicată de către instanţă se va aplica legea mai favorabila
In cazul dat sotul dv ar trebui sa faca o cerere catre instanta care l-a condamnat si sa ceara aplicarea dispozitiilor art. 320.1 din L. 202 / 2010 (mica reforma) Cred ca ar trebui sa invoce art 13 c.penal – aplicarea legii penale mai favorabile.
Recunosc: nu am cunostinta daca o asemenea cerere va fi admisa sau nu... :"> dar avocatii ar trebui sa stie