avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept de vizitare a copilului fratelui meu divortat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept de vizitare a copilului fratelui meu divortat

buna ziua. fratele meu a divortat (amiabil) la inceputul anului. are o fata de 12 ani cu fosta sotie, care e din ce in ce mai introvertita. divortul parintilor a afectat-o.
in ultimul timp, fratele meu isi vede foarte greu fata (ramasa la mama, evident). din diferite motive, sotia nu prea il lasa sa vada copilul. specific aici ca nu s-a stabilit legal un program de vizitare.
atunci cand eu o sun pe fosta cumnata si o rog sa ma lase sa iau fata (am vrut sa o iau vineri la patinaj, spre ex) imi spune ca au program, ca nu vrea fata sa mearga (ceea ce stiu ca nu e adevarat) si, intr-un final, cand am intrebat daca peste o saptamana o sa ma lase sa o iau, mi-a spus ca nu, ca sa o vad cand i-o lasa fratelui meu. e evident ca nu vrea sa o lase, are niste probleme cu mine, si nu trece peste ranchiuna ei.
as vrea sa stiu daca, din punct de vedere lega,l am vreun drept in a cere sa ies cu fata, doar eu cu ea. fetei intotdeauna i-a placut sa iasa cu mine, dar acum nu mai am deloc acces la ea. ce pot face?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 08:07, 21 Decembrie 2011
Poate va ajuta asta:
Legea 272/2004
Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Art. 15
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita minor corinuta corinuta Buna ziua As dori sa va intreb ce sanse as ajea sa obtin program de vizita minor fara ridicare de la domiciliu de catre tatal copilului. Minora are 4 ani. Si ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare ... Lucica Dinache Lucica Dinache Buna seara, Sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare va rugam sa ne ajutati sa o gasim.In urma decesului fiului sau au ramas un minor de 11 ani ... (vezi toată discuția)
Martori luminel luminel Intr-un proces avand ca obiect stabilire legaturi cu minorul ( intre bunica si nepotul acesteia, intrucat fiul a decedat si nora ii interzice sa vada copilul) ... (vezi toată discuția)