avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, Sora mea se confrunta cu o problema a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, Sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare ...

Buna seara,
Sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare va rugam sa ne ajutati sa o gasim.In urma decesului fiului sau au ramas un minor de 11 ani si un adult de 20 ani cu retard psihic accentuat.
Bunica si nepotii au fost foarte apropiati ...vacante la tara , la mare etc
De cateva luni mama copiilor si tutorele acestora ( fratele mamei copiilor ) interzic relatia bunica - nepoti,schimbandu-le chiar si nr de telefon....fara sa existe un motiv intemeiat.
Care este calea legala ce ar trebui utilizata pentru ca bunica
sa-si vada / auda nepotii.
Multumim anticipat !
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 15:16, 11 Ianuarie 2023
Bunica are dreptul de a solicita in instanta stabilirea unui program de relatii personale cu cei 2 nepoti, cu atat mai mult cu cat un astfel de program a existat anterior si nu sunt motive pentru care acest contact nu ar fi in interesul superior al copiilor.
Multumim foarte mult !
Exista un temei legal în care sunt prevăzute drepturile bunicilor?
Art. 14 Lg 272/2004

(1) Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.

(2) Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.

(3) Părinţii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.

Art. 15

(1) În sensul prezentei legi, relaţiile personale se pot realiza prin:

a) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;

b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;

c) găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu

locuieşte în mod obişnuit;

d) corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;

e) transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;

f) transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul.

(2) Transmiterea informaţiilor prevăzute la alin. (1) lit. e) şi f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum şi a dispoziţiilor speciale vizând confidenţialitatea şi transmiterea informaţiilor cu caracter personal.







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile bunicilor asupra minorului costicacias costicacias Buna ziua. Sunt din constanta am 33 de ani, casatorit de 8 ani si am 2 copii, 7respectiv 3 ani. In urma unor neintelegeri cu socrii, am rupt relatia acum ... (vezi toată discuția)
Martori luminel luminel Intr-un proces avand ca obiect stabilire legaturi cu minorul ( intre bunica si nepotul acesteia, intrucat fiul a decedat si nora ii interzice sa vada copilul) ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare a copilului fratelui meu divortat noidoi noidoi buna ziua. fratele meu a divortat (amiabil) la inceputul anului. are o fata de 12 ani cu fosta sotie, care e din ce in ce mai introvertita. divortul ... (vezi toată discuția)