avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile bunicilor asupra minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile bunicilor asupra minorului

Buna ziua.
Sunt din constanta am 33 de ani, casatorit de 8 ani si am 2 copii, 7respectiv 3 ani.
In urma unor neintelegeri cu socrii, am rupt relatia acum trei ani, cu acestia atat eu cat si sotia mea. In acest timp m-au dat in judecata de mai multe ori procese pe care le-am castigat. Acum insa am primit iar o citatie ca ma dau in judecata pentru stabilire vizitare minor.In aceasta perioada nu au incercat sa ia in vreun fel legatura cu noi, si s-au dus la scoala respectiv gradinita si i-au vizitat pe minori fara stirea noastra Ma impac foarte bine cu sotia mea si as dorii daca se poate sa ne ajute cineva cu un sfat asupra drepturilor bunicilor asupra minorilor in situatia de fata. Precizez ca nu suntem si nu am fost divortati. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: costicacias , utilizator 09:44, 17 Mai 2011
exista vreun motiv intemeiat pt a nu lasa copiii sa pastreze legatura cu bunicii?
pot obtine un program de vizita pt ca minorii au dreptul de a pastra legatura cu rudele lor. daca sunt insa motive, credeti ca le-ar dauna va puteti opune. aveti nevoie de avocat

legea 272/2004
Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Art. 15
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.

Art. 16
(1) Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.
Buna ziua,

Sa va traiasca dragalasii.
Stimate @costicacias, as spune ca mai degraba copiii au dreptul sa aiba legaturi personale cu familia extinsa, respectiv cu bunicii (indiferent din ce parte provin).

Oricat de grea vi s-ar parea situatia, si bunicii au dreptul sa-si viziteze nepotii, cu conditia desigur, sa nu le afecteze dezvoltarea lor armonioasa (fizica sau psihica) ce ar trebui dovedita.

Desi acum poate vi se pare imposibil, incercati sa rezolvati aceasta problema pe cale amiabila. Incercati reinnodarea unui dialog.
Daca nu veti reusi singuri, incercati sa apelati laun mediator.
Calea amiabila va aduce beneficii pentru toata lumea si, in special, pentru minori. Astfel, vor avea si un exemplu pozitiv de la dumneavoastra.

Succes.
Toate cele bune.
minorul are dreptul de a pastra legatura cu rudele. deci daca minorul vrea sa-si vada uneori bunicii si nu exista nici o modalitate prin care puteti demostra o influenta negativa a bunicilor asupra nepotilor s-ar putea sa li se acorde drept de vizitare. credeti ca vor sa le faca rau nepotilor? poate e o modalitate prin care incearca sa se apropie de voi de copiii lor realizand ca au gresit si ca deodata sunt singuri.
codul familiei
Art. 100
Copilul minor locuieste la parintii sai.
Art. 101
Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil.
Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului (formulare initiala: socialist), spre a-l face folositor colectivitatii.
Art. 103
Parintii au dreptul sa ceara inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.
si mai spune pe undeva si de drepturile minnorului de a intretine relatii cu rudele dar intrucat minorii dvs au mai putin de 12 ani nu pot fi ascultati in instanta in consecinta parintii vor hotari pt interesul superior al minorului adica dvs. e bine sa fie si motivata alegerea dvs pt a da argumentele necesare instantei de a respinge cererea. va puteti angaja un avocat si in cadrul procesului daca li se va respinge cererea cereti si obligarea la plata chelt de judecata.
cred ca veti fi avantajati de faptul ca au fost pe ascuns la gradinita. dar problema se pune daca aveti certitudinea sigurantei copilului dvs la acea gradinita. evident ca intra cine cum vrea acolo. daca vi-l rapea? eu zic sa purtati o discutie cu direcorul de acolo. pers ce se ocupa de copii au obligatia de a-i supraveghea iar la plecare sa-i lase doar cu parintii sau cu pers indicata de parinti. este neglijenta in serviciu.
va multumesc tuturor pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare ... Lucica Dinache Lucica Dinache Buna seara, Sora mea se confrunta cu o problema a carei rezolvare va rugam sa ne ajutati sa o gasim.In urma decesului fiului sau au ramas un minor de 11 ani ... (vezi toată discuția)
Martori luminel luminel Intr-un proces avand ca obiect stabilire legaturi cu minorul ( intre bunica si nepotul acesteia, intrucat fiul a decedat si nora ii interzice sa vada copilul) ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)