avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului

În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii?
Cel mai recent răspuns: lara12 , utilizator 14:17, 8 August 2013
Bunicii au drepturi conferite de lege.
Daca drepturile sunt contestate trebuie deschis proces.
Bunicii au dreptul de a pastra legatura cu nepotii , conform unui program de vizitare.

Potrivit art. 14 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.


Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane cu care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.

Parintele sau alt reprezentant legal nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii cu care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazul in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Există articol de lege conform căruia bunicii pot solicita drept de întâlnire cu nepoţii? Fosta mea noră, în a cărui custodie sunt încredinţaţi minorii, mi-a spus că eu sunt legătură parentală şi ca atare timpul meu de contact cu copiii decurge din timpul acordat tatălui. Este aşa? Vă mulţumesc foarte mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata bunica, doamna avocat v-a postat extrasul din legea care guverneaza aceste relatii.
Deci nici dvs. nu puteti fi impiedicata sa va vizitati nepotii, daca doriti, asta este un aspect.
Dar , in situatia existentei unui program de vizita bilunar pentru tatal copiilor, cum va imaginati dvs. un program si pentru dvs.? Copiii aceia mai au inca o pereche de bunici, au matuse si unchi din partea tatalui, a mamei, banuiesc ca in cursul convietuirii parintilor, copiii i-au cunoscut pe toti si s-au format legaturi de atasament intre ei si rude; mai mult, pot aparea si bunicii 3 si 4, in functie de noile familii ale fiecaruia dintre parinti :stunned:
Este absurd ca bietii copii sa aiba weekendul 1 cu tata, al doilea cu bunica1, al treilea cu tata, al patrulea cu bunica2, marti cu matusa1, miercuri cu matusa 2 s.a.m.d.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Martonze, utilizator
Doamna Avocat Stoica v-a răspuns deja mai sus.
Legea dă dreptul bunicilor să întrețină legături cu nepoții. Puteți depune la judecatorie o cerere de chemare în judecată a fostei dvs. nurori, prin care solicitați program de vizită a nepoților.
Veți primi cu siguranță acest drept care nu are legătură cu dreptul oferit deja tatălui.
Fiul dvs. are programul lui, dvs. îl veti avea pe al dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Program vizitare minor-urgent ioanagci ioanagci Buna ziua,sunt si eu noua in mica \"comunitate\" a voastra! As avea si eu nevoie de niste sfaturi sau raspunsuri,daca le pot numi asa: am o fetita de 7 ani ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor pentru bunici și unchi. poate fi mama obligată prin instanță să fie de acord cu acest lucru? ddo ddo Buna ziua, Într-o cerere formulata de bunicii paterni, unchii si mătușile din partea tatalui, pentru drept de vizita nepot: 1. Instanta poate obliga ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minori zitus zitus buna ziua povestea mea e cam lunga , dar incerc sa fiu cat de subiectiv se poate . am introdus actuinea de divort in 28 martie 2009, sotul meu s a mutat din ... (vezi toată discuția)