avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizitare minor pentru bunici și unchi. Poate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizitare minor pentru bunici și unchi. Poate fi mama obligată prin instanță să fie de acord cu acest lucru?

Buna ziua,

Într-o cerere formulata de bunicii paterni, unchii si mătușile din partea tatalui, pentru drept de vizita nepot:
1. Instanta poate obliga mama să permită bunicilor paterni, unchilor și mătusilor sa faca cadouri nepotului , sa oblige mama sa permita nepotului să foloseasca acele cadouri (haine, jucarii, etc.)
2. instanta poate stabili, ca după ce nepotul implineste 8 sau 10 ani, să oblige mama să permită nepotului să mergă in excursii in strainatate cu bunicii, sau sa mearga la unchi/mătusi in vacanata in strainatate?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 21:00, 1 Aprilie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Instanta poate obliga mama să permită bunicilor paterni, unchilor și mătusilor sa faca cadouri nepotului , sa oblige mama sa permita nepotului să foloseasca acele cadouri (haine, jucarii, etc.)

Dar ce un parinte normal si sanatos la cap ar trebui obligat de instanta ca sa permita copilului sa se bucure de caodurile din partea rudelor?
Intrebarea dumneavoastra ma lasa masca, efectiv.
2. instanta poate stabili, ca după ce nepotul implineste 8 sau 10 ani, să oblige mama să permită nepotului să mergă in excursii in strainatate cu bunicii, sau sa mearga la unchi/mătusi in vacanata in strainatate?

Da, pot cere program de vizita si cel mai probabil il pot obtine.
De asemenea, daca rezidentul, parintele care are copilul il impiedica pe acesta sa se bucure de relatia cu rudele extinse si nu il lasa sa se bucure de cadourile primite sau de timpul petrecut cu acestia, risca sa piarda daca e dat in judecata autoritatea parinteasca.
Se pot face plangeri la DGASPC si se ajunge uneori si la decaderea din drepturile parintesti.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
When, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Relatiile sociale ale copilului sunt garantate, cu atat mai mult cu cat este vorba despre dreptul de a avea legaturi personale cu rudele acestuia. Astfel, potrivit art. 494 din Codul civil parintii pot, numai in baza unor motive temeinice, sa impiedice corespondenta si legaturile personale ale copilului in varsta de pana la 14 ani, urmand ca neintelegerile sa fie solutionate de catre instanta de tutela, cu ascultarea obligatorie a copilui care a implinit varsta de 10 ani. Orice masura privitoare la copil trebuie sa respecte principiul interesului superior al copilului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Copiii se bucură de cadouri, oricare ar fi acelea şi indiferent de la cine sunt primite. Este aberaţie ca cineva să interzică copilului de a primi cadouri de la rude.În privinţa unei sentinţe a instanţei care să oblige mama să permită copilului să se joace cu jucăriile primite, să mănânce dulciurile şi să poarte hainele primite cadou, asta ar fi chiar o absurditate, în primul rând, nu poate verifica nimeni, în al doilea rând, ar da naştere unor noi acuzaţii de "reavoinţă" şi "denigrare" adresate părintelui la care locuieşte copilul, în cazul în care, la data întâlnirilor, copilul nu ar purta hainele primite cadou.
2.Instanţa poate stabili program de relaţii ale părintelui la care nu locuieşte copilul cu copilul şi acesta, în timpul programului, poate pleca cu copilul unde doreşte, cu informarea celuilalt părinte.
Da, sunt parinti care interzic rudelor (bunici, unchi) sa vada copii si refuza chiar sa primeasca pachetele cu jucarii si lucruri pentru copii de la aceste rude.
Întrebarea mea era una foarte clara, ar putea instanta sa oblige mama sa permită bunicilor sa ofere cadouri si copilului sa le folosească/sa se joace cu cadourile primite?

Având in vedere dispozitiile legale și eforturile facute de rude pentru a mentine legatura cu copii, cât și faptul că nu există niciun pericol pentru copii, instanța va admite un program de vizita, chiar si mai redus decat cel solicitat. Intrebarea era daca va admite si cele doua capete de cerere formulate.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
ddo, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatal are un program stabilit de instanta . In acest timp , tatal il poate duce unde doreste pe copil, daca anunta si mama ( in cazul in care il scoate din localitate). Nu cred ca instanta va mai acorda ceva timp in plus . Deobicei este stabilit un weekend cu mama si unul cu tata. Tatal in weekendul lui poate merge la rude , daca asta isi doreste . Nu se va lua din weekendurile mamei sa se dea altor rude. In timpul scolii , se va tine cont de programul scolar si necesitatile copilului ( teme, odihna, joc). Nu stiu daca legea o poate obliga pe mama sa lase copilul in strainatate cu rudele , dar copilul poate pleca in vacanta in tara cu tatal. Ca sa il scoata din tara ,si tata are nevoie de procura de la mama , data la notar , cu care mama poate sa nu fie de acord sa o dea. Si mama va avea nevoie de acea procura data la notar de tata ,ca sa poata sa scoata copilul din tara.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2018
kyrakyra_65, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)
Contact minor cu toate rudele de gradul 1 etc... Ecaterinaa Ecaterinaa Buna seara, La acordarea dreptului de vizita parintelui necustodian, cum apreciaza instanta dreptul copilului de a avea contact cu toate rudele de gradul 1 ... (vezi toată discuția)
Vizitare minor de catre bunici BiancaTudose BiancaTudose daca imi poate oferi cineva o parere, as fi recunoscatoare. . A si B au trait in concubinaj mai multi ani, timp in care au facut un copil, recunoscut de B. A ... (vezi toată discuția)