avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contact minor cu toate rudele de gradul 1 etc...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contact minor cu toate rudele de gradul 1 etc...

Buna seara,

La acordarea dreptului de vizita parintelui necustodian, cum apreciaza instanta dreptul copilului de a avea contact cu toate rudele de gradul 1 ( bunici, strabunici, matusi) si persoane apropiate (de ex. nasi) ? Cum decide instanta asupra intensitatii relatiei cu toate aceste rude /

De regula weekendurile sunt disputate intre mama si tata. Se presupune, ca in timpul saptamanii copii au activitati (gradinita, scoala, sport).

Se poate pleda pentru acordarea de ex. a unui weekend fiecaruia ? Sau trebuie sa ceara fiecare ruda drepturi de vizita in instanta ?

Copilul meu e atasat de bunici , de strabunica si de matusa...De ce nu ar avea si ei dreptul la cate un weekend ?
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 14:51, 24 Noiembrie 2011
Pai nu il lasati la bunuci etc.? Nu inteleg...
Poate imi clarificati putin situatia, ca sunt pe cale sa inteleg totalmente gresit. SAU asa gresit as vrea sa fie ce inteleg eu.
Editez ca sa arat ca niciuna dintre rudele aratate de dv. nu e de gradul I. Doar dv. si tatal copilului sunteti SINGURELE rude de grad I.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Liliana Gradinaru, Avocat
Revin cu detalii.

Scuze, am gresit gradele de rudenie. Intr-adevar doar parintii sunt de gradul 1.

Insa ma refeream la legea 272/2004 si anume la:

Capitolul II - Drepturile copilului

Sectiunea 1 - Drepturi si libertati civile

"Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament. "

Cand in programul de vizita se prevede ca parintele necustodian (indiferent de implicarea lui de pana atunci in cresterea copilului) sa beneficieze de fiecare al 2 - lea weekend cu copilul, se presupune ca celelalte 2 weekenduri ramase le va petrece mama cu copilul. Parintele custodian, chiar daca are in intretinere copilul, are doar weekendul la dispozitie sa plece undeva sau sa petreaca timp calitativ cu copilul (adica altceva decat rutina zilnica).

Din ecuatia asta cu vacantele si cu weekendurile, teoretic , celelalte rude sunt excluse.

Copilul meu e foarte atasat de unele dintre aceste rude, si poate ar prefera o vacanta cu nasii sau cu matusa, decat cu tatal biologic.

Neclaritatea mea consta in faptul ca uneori se da un program de vizita pentru un tata, de care copilul nu este asa de atasat, ca de o ruda apropiata, cu care si-ar petrece mai multe weekenduri impreuna.

Noi traim in "trib", insa cu unele dintre aceste rude, copilul are contact regulat in weekenduri. Ei, daca instanta decide, ca o parte din aceste weekenduri vor "trebui" sa fie dedicate tatalui, copilul va avea automat mai putin contact cu rudele apropiate, cu care pana in prezent a avut un contact relativ constant.

Cam asta ar fi neclaritatea mea.
Dv sunteti cea care ii insuflati copilului dorinta de a petrece timp cu rudele dv in timpul in care ar trebui sa stea cu tatal sau. Daca acest copil tanjeste asa de mult dupa aceste rude, renuntati dv la weekendurile dv si trimiteti-l la rude,mai ales ca toata saptamana copilul sta la dv.
Dv avand copilul in incredintare, nu aveti ''doar weekendul la dispozitie pentru a petrece timp calitativ cu copilul'', aveti toata luna la dispozitie, mai putin cele 4 zilepe care vreti sa i le rapiti tatalui. Doamna, inainte de a da prioritate unei ''plecari a dv undeva'' cu copilul in detrimentul relatiei dintre copilul dv si tatal sau, mai bine v-ati gandi dv ati facut copilul cu tatal, nu cu rudele.

Ecaterinaa a scris:


Neclaritatea mea consta in faptul ca uneori se da un program de vizita pentru un tata, de care copilul nu este asa de atasat, ca de o ruda apropiata, cu care si-ar petrece mai multe weekenduri impreuna.

Noi traim in "trib", insa cu unele dintre aceste rude, copilul are contact regulat in weekenduri. Ei, daca instanta decide, ca o parte din aceste weekenduri vor "trebui" sa fie dedicate tatalui, copilul va avea automat mai putin contact cu rudele apropiate, cu care pana in prezent a avut un contact relativ constant.

Cam asta ar fi neclaritatea mea.

Eu nu inteleg neclaritatea si, din nefericire, nu numai ca am presupus corect, dar e chiar mai rau.
Speram sa nu aveti curajul sa reveniti aici sa sustineti aceeasi idee, si totusi...

Nu se da uneori program de vizita pentru un tata de care copilul nu e atasat, se da aproape mereu program de vizita in aceste cazuri. Cumva TOCMAI pentru ca acel copil nu e atasat de el...
Nu stiu ce inseamna traitul asta in trib.
Cu ce ruda apropiata petrece copilul weekenduri impreuna? Fara dv.? Nu inteleg.

Nu am auzit niciodata un copil sa fie mai atasat de o matusa decat de parintii lui, ar trebui sa umblati la educatie pe undeva, ca nu e tocmai bine.
Copilul va petrece timp cu rfudele sale in ordinea importantei, ca sa spun asa, adica e mai important sa stea cu tatal lui decat cu bunicii, matusile etc. Asa va stabili si o instanta.
Oricum, gandirea asta va va aduce multe deservicii in timp.
Pacat de copil.
"Dv sunteti cea care ii insuflati copilului dorinta de a petrece timp cu rudele dv in timpul in care ar trebui sa stea cu tatal sau. Daca acest copil tanjeste asa de mult dupa aceste rude, renuntati dv la weekendurile dv si trimiteti-l la rude,mai ales ca toata saptamana copilul sta la dv."

Renunt si eu la un weekend, renunta si tatal la un weekend...si sta copilul si cu rudele, caci legea ii confera acest drept. A se vedea articolul sus citat...

"Dv avand copilul in incredintare, nu aveti ''doar weekendul la dispozitie pentru a petrece timp calitativ cu copilul'', aveti toata luna la dispozitie, mai putin cele 4 zilepe care vreti sa i le rapiti tatalui."

Da, intr-adevar, in timpul saptamanii, pretrecem "calitativ" tot timpul ramas dupa orele de servici, de gradinita, de sport, atribuirea responsabilitatilor casice si orele de somn.

"Doamna, inainte de a da prioritate unei ''plecari a dv undeva'' cu copilul in detrimentul relatiei dintre copilul dv si tatal sau, mai bine v-ati gandi dv ati facut copilul cu tatal, nu cu rudele."

L-am facut cu tatal, dar l-am crescut cu rudele. De ce s-a-ntamplat asa ? Intrebati toate cuplurile din lume care se despart, de ce nu "s-au gandit" inainte, daca credeti ca tine de gandire.

"Eu nu inteleg neclaritatea si, din nefericire, nu numai ca am presupus corect, dar e chiar mai rau.
Speram sa nu aveti curajul sa reveniti aici sa sustineti aceeasi idee, si totusi... "

Nu inteleg ce ati presupus si nu stiu de unde mirarea dumneavostra, ce vi se pare asa absurd ?

"Nu se da uneori program de vizita pentru un tata de care copilul nu e atasat, se da aproape mereu program de vizita in aceste cazuri. Cumva TOCMAI pentru ca acel copil nu e atasat de el... "

..si TREBUIE sa fie..Este o OBLIGATIE sau un DREPT sau poate chiar o MANIPULARE ?

"Nu stiu ce inseamna traitul asta in trib.
Cu ce ruda apropiata petrece copilul weekenduri impreuna? Fara dv.? Nu inteleg."

Traitul in "trib", inseamna traitul cu mai multi membrii ai familiei intr-o casa. Petrece weekenduri cu nasii, cu matusi, unchi. Deocamdata in prezenta mea, ca e mica...

"Nu am auzit niciodata un copil sa fie mai atasat de o matusa decat de parintii lui, ar trebui sa umblati la educatie pe undeva, ca nu e tocmai bine."

Nu stiu exact cum stau statisticile in ziua de astazi, dar cine credeti ca a crescut, practic, milioanele de copii din generatia "70, "80, "90 ? Parintii sau bunicii ? Si este cumva absurd ca un copil sa fie mai atasat de bunici sau de o matusa, de un unchi, de nasi decat de unul dintre parinti ?

"Copilul va petrece timp cu rfudele sale in ordinea importantei, ca sa spun asa, adica e mai important sa stea cu tatal lui decat cu bunicii, matusile etc. Asa va stabili si o instanta."

Credeti ca atasamentul copilului respecta gradele de rudenie ? Cu alte cuvinte exista OBLIGATIA oamenilor de se atasa si a petrece mai mult timp cu parintii decat cu alte rude, prieteni ?

Mie nu mi se pare ca urmatorul articol

Capitolul II - Drepturile copilului

Sectiunea 1 - Drepturi si libertati civile

"Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament. "

face vreo ierarhie....

Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
Ecaterinaa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: ... Maria MM. Maria MM. Buna ziua! Va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: fratele meu este in proces divort si stabilirea programului de vizita pentru fiica sa minora ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor pentru bunici și unchi. poate fi mama obligată prin instanță să fie de acord cu acest lucru? ddo ddo Buna ziua, Într-o cerere formulata de bunicii paterni, unchii si mătușile din partea tatalui, pentru drept de vizita nepot: 1. Instanta poate obliga ... (vezi toată discuția)