avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizitare minor-urgent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizitare minor-urgent

Buna ziua,sunt si eu noua in mica "comunitate" a voastra! As avea si eu nevoie de niste sfaturi sau raspunsuri,daca le pot numi asa:
am o fetita de 7 ani care mi-a fost incredintata prin hotarare definitiva mie,tatal nu mi-a platit pensia de intretinere de cand s-a terminat procesul,repectiv 2 ani,iar acum mama lui m-a dat in judecata pentru program de vizita,tatal traieste dar nu-l intereseaza de fata.Nu ma incalzeste cu nimic banii lui.Nu ca as vrea sa se intereseze de ea,ma bucur ca ne lasa sa ne traim viata in liniste si ii multumesc pt. asta dar, mama lui nu se potoleste.
ce as putea face legal sa nu mai aibe nici o legatura cu fata mea si sa avem liniste? va rog sa imi raspunde-ti daca aveti un sfat.multumesc anticipat:(
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:15, 7 Aprilie 2012
Buna ziua si bine ai venit !
Cf legii 272/2004,
Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Nu veti reusi decat daca dovediti ca nu e in interesul copilul sa aiba legaturi cu bunica.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.


Si daca nu-i cunoaste, nu s-au dezvoltat nici un fel de legaturi de atasament, copilul este OBLIGAT sa si le creeze fortat?

Inteleg ca minorii au DREPTUL de a relationa cu cei alaturi de care a trait viata de familie, dar daca acest atasament lipseste cu desavarsire, c:-/opilul este OBLIGAT sa cunoasca acei membri scriptici de familie care nu si-au exprimat aceasta dorinta ani de zile si nu doresc in continuare aceste relatii?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
1. Sub rezerva interesului superior al copilului, pot fi instituite relații personale între copil și alte persoane decât părinții săi, care au cu acesta legături de familie.
2. Statele părți sunt libere să extindă această dispoziție și la alte persoane decât cele menționate la alin. 1, iar acolo unde s-a făcut acest lucru statele părți pot decide în mod liber ce tip de relație personală se aplică, așa cum este definită la art. 2 lit. a). ”

—Articolul 5 din Convenția de la Strasbourg din 2006 asupra asupra relațiilor personale care privesc copiii[5]

„ (1) Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.
(2) Copilul are dreptul de a-și cunoaște rudele și de a întreține relații personale cu acestea, precum și cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
(3) Părinții sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relațiile personale ale acestuia cu bunicii, frații și surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie, decât în cazurile în care instanța decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. ”

@ Martonze, in lege nu scrie ca ar fi obligat copilul, ci ca are dreptul sa pastreze aceste relatii si ca parintii nu trebuie sa interzica daca aceste legaturi nu-i dauneaza copilului. Subiectul principal in lege e copilul/interesul lui, nu parintele sau bunicii.
In acest caz nu cred ca se pune problema ca nu se cunosc avand in vedere ca fetita are 7 ani, iar mamica e de numai 2 ani divortata. Mie imi vine greu sa cred ca bunica cere drept de vizita in ciuda cuiva, poate ca interesul real e sa-si vada nepotica si s-a lovit de refuzul mamei ( posibil, motivat).
In general vorbind, e bine pt copil aiba o relatie cu bunica, chiar daca e mama celuilalt parinte de care d-na a divortat, insa da, depinde si de bunica, ca se poate intampla sa fie nevorbita in directia fostei nurori si sa i se spovedeasca fetitei :(
multumesc pt raspuns,dar stii cum este nu poti spune toate aspectele problemei pe net.important cum ai spus si tu e copilul ,dar atunci cand cand ii se vorbeste neadecvat varstei si i se pun unele intrebari unui copil de numai 7 ani, eu ca mama in primul rand trebuie sa il protejez de asemenea specimene ale vietii.e normal sa isi cunoasca rudele dar numai atunci cand este vorba de dragoste.problema era daca are dreptul sa ceara acest lucru adica program de vizita mai ales ca tatal fetitei mele locuieste cu dansa si el refuza sa imi plateasca pensia de intretinere.multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Părinți și bunici Tache viorel Tache viorel As dori sa ma lămuriți într-o situație mai delicată..în urma cu 23 de ani am înfiat o fetiță avea 9 zile am crescuto i-am oferit toate condițiile.sa ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului gavmol49 gavmol49 Cu tot respectul. Art. de lege în care este stipulat -dreptul copilului de aș cunoște bunicii, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de vizitã - frati si surori cristialex04 cristialex04 Buna ziua, din pacate mama (vitrega) a surorii mele incalca \\"dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu ... (vezi toată discuția)