avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de craciun in concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de craciun in concediu de maternitate

Buna ziua,

Sotia mea este in concediu de maternitate "postnatal" si la firma unde lucreaza se acorda prime de craciun in fiecare an. Poate sa beneficieze si ea de aceasta prima??

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: savy , utilizator 20:02, 28 Decembrie 2011
Bineinteles ca poate s-o primeasca. Nici o lege nu interzice angajatorului sa faca asta, dar nici nu poate sa-l oblige.
Conditiile de acordare a unei astfel de prime ar trebui sa se regaseasca in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ... prin urmare, in functie de ce scrie in aceste acte , sora dvs poate beneficia de aceasta prima ...

De altfel , art.49 alin.3 C.mun. dispune ca , pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne
Multumesc pentru raspunsuri.

Problema este ca doamna de la HR sustine ca sotia nu poate primi aceasta prima pentru ca are CIM suspendat fiind in concediu de maternitate si drept urmare nu poate realiza venituri (aceasta prima) supuse impozitarii.
Daca am inteles bine din raspunsurile dumneavoastra acest lucru nu este adevarat ??

Multumesc.
Suma primita nu reprezinta plata unor activitati desfasurate in perioada de concediu, deci poate primi prima fara sa i se suspende indemnizatia.
Va sugerez sa duceti la HR art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010.
1. Daca persoana este in CCC atunci se aplica prevederea din OUG 111/2010:
Art.16
...
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.

2. Se poate acorda prima de Craciun unei persoane aflate in CCC deoarece acesti bani nu rezulta din desfasurarea efectiva a unei activitati.

Alte discuții în legătură

Cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pielucian pielucian salut. am o intrebare: cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pentru ca intr-un articol din ccm pe companie prima de craciun se plateste odata cu ... (vezi toată discuția)
Alte drepturi salariale in perioada ccc vraja79 vraja79 buna ziua am avut CCC in perioada oct 2011 - oct 2013 cand am intrat in concediu am citit pe net ca drepturile prevazute in CCM gen prime pasti-craciun se ... (vezi toată discuția)
Solicitare date despre venituri in perioada concediu ingrijire copil ungcor ungcor Buna ziua, De curand mi s-a cerut de la Directia Asistenta Sociala o adeverinta privind veniturile realizate in perioada concediului de crestere copil. ... (vezi toată discuția)