As dori daca se poate sa imi explicati care sunt situatiile in care se emite un mandat de aducere?
Sa fiu mai explicita, o persoana a fost adusa undeva in vara la politie prin mandat pentru ca nu s-a prezentat la citatiile care i-au fost trimise, ulterior a fost retinut 24 de ore cu propunere de arestare preventiva pt inca 29 de zile, propunere facuta de procuror si respinsa de judecator. La citatiile primite ulterior in vederea clarificarii dosarului care se afla la procuror s-a prezentat mereu. La ultima intrevedere a fost doar avocatul si un martor si urma ca dosarul sa fie trimis in judecata. La acea ultima intalnire procurorul a stabilit cu avocatul sa se vada in 3 zile pentru a fi aduse alte probe, avocatul nu s-a prezentat, iar acum a fost emis un mandat de aducere pe numele inculpatului. Este normal? as dori sa stiu ce lege prevere acest lucru, avand in vedere ca nu a existat ulterior nici o citatie scrisa la care inculpatul sa nu se prezinte.
Va multumesc si astept raspunsuri cat mai explicite.
O zi buna!
in primul rand, inculpatul trebuia sa se prezinte si la ultima intrevedere cu procurorul... faptul ca sa prezentat doar avocatul si acesta si a luat angajamentul ca aduce acte in trei zile si nu le a adus este in primul rand vina inculpatului ca nu i le a dat... de aceea se cere aducerea acum a acestuia cu mandat de aducere
inculpatul a fost la ultima intrevedere cand a fost si avocatul impreuna cu martorul, dar procurorul s-a adresat avocatului sa vina pentru a mai aduce probe daca mai sunt si pentru a se incheia dosarul.
atunci in acest caz de ce nu s-a emis citatie, pt ca la restul citatiilor inculpatul s-a prezentat, de ce sa fie emis mandatul in acest caz? se poate sa imi dati si un nr de lege care prevede acest lucru? va multumesc
Aveti doua articole din Codul de procedura penala care reglementeaza ceea ce va intereseaza :
Art. 183 - Mandatul de aducere
O persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere, intocmit potrivit dispozitiilor art. 176, daca fiind anterior citata nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara.
Invinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca organul de urmarire penala sau instanta constata motivat ca in interesul rezolvarii cauzei se impune aceasta masura.
Persoanele aduse cu mandat, potrivit alin. 1 si 2, nu pot ramane la dispozitia organului judiciar decat timpul strict necesar pentru audierea lor, in afara de cazul cand s-a dispus retinerea ori arestarea preventiva a acestora.
Persoana adusa cu mandat de aducere este ascultata de indata de catre organul judiciar.
Art. 184 - Executarea mandatului de aducere
Mandatul de aducere se executa prin organele politiei, jandarmeriei sau politiei comunitare.
Daca persoana aratata in mandatul de aducere nu poate fi adusa din motive de boala, cel insarcinat cu executarea mandatului constata aceasta printr-un proces-verbal, care se inainteaza de indata organului de urmarire penala ori instantei de judecata.
Dispozitiile alin. 2 se aplica si in cazul in care persoana aratata in mandat, cu exceptia invinuitului sau inculpatului, nu poate fi adusa din orice alta cauza.
Daca cel insarcinat cu executarea mandatului de aducere nu gaseste persoana prevazuta in mandat la adresa indicata, face cercetari si daca acestea au ramas fara rezultat, incheie un proces-verbal care va cuprinde mentiuni despre cercetarile facute.
Daca invinuitul sau inculpatul refuza sa se supuna mandatului sau incearca sa fuga, va fi constrans la aceasta.
Executarea mandatelor de aducere privind pe militari se face prin comandantul unitatii militare sau prin comandantul garnizoanei.
Daca in continuare nu se prezinta risca sa fie si arestat.
Ar fi mai mult decat recomandabil sa se prezinte la orice chemare a organului de ancheta penala.