Am o pensie de 457 lei, si ANAF-ul mi-a pus poprire pe conturi. Banca mi-a dat ieri doar o treime din pensie, desi la Casa de Pensii nu apare nici un fel de poprire pe pensie. Eu stiu ca imi pot lua doar 50 % din ce depaseste jumatate din salariul pe economie, dar nu mai stiu unde am citit acest lucru.
M-ar interesa daca este adevarat si daca ma puteti ajuta cu articolul din lege referitor la acest lucru.
Multumesc
Nu ati inteles. Imi poate pune poprire pe pensie 1/3 dar numai daca pensia este suficient de mare. Daca am doar 457 lei, imi poate pune poprire pe 50 % din 457-350 lei= 107 lei. Pentru ca salariul minim este de 700 lei.
Asa ca , in acest caz, nu imi poate retine 152 lei, doar 53,5 lei.
Este clar acum?
Dar eu nu stiu care este legea care reglementeaza aceasta, de aceea ceream ajjutor.
Multumesc mult.
Capitolul II - Urmarirea silita asupra bunurilor mobile
Sectiunea I - Bunurile mobile care nu se pot urmari
Art. 409
b) aliniatul 3:
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
O zi buna si sarbatori fericite, poate mai lumineaza si pe altcineva raspunsul meu.
Retinere din pensie
handsu
In cazul unei nou pensionate cu pensia minima(350 lei) , care cu mult inainte de pensionare a avut un debit , o datorie , aceasta poate fi retina din ... (vezi toată discuția)
Poprire pe pensie
mahatma4g
Buna ziua. In cadrul jobului ma confrunt cu o situatie si poate exista cineva sa ma directioneze ce pot sa fac. O persoana are o pensie. Din cauza unor amenzi ... (vezi toată discuția)