avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poprire pe pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poprire pe pensie

Buna ziua. In cadrul jobului ma confrunt cu o situatie si poate exista cineva sa ma directioneze ce pot sa fac. O persoana are o pensie. Din cauza unor amenzi din urma, Directia fiscala in urma unei adrese catre C.J.Pensii a reusit sa puna o proprire pe o suma din pensia persoanei, lunar pana cand persoana va achita integral cuantumul amenzilor. Intrebarea mea este. Persoana are deja o pensie mica..si este considerata persoana fara adapost, deoarece doarme in cadrul unui adapost de noapte. Exista o posibilitatea ca sa nu plateasca aceasta suma? sau daca poate executa munca in folosul comunitati sau alte variante? eventual o suma mai mica. Mentionez ca nu stiu cuantumul pensiei dar ma gandesc ca nu poate pune poprire decat pe un anumit procent din pensie. Cum se calculeaza acest lucru?

O zi buna si Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mahatma4g , utilizator 13:35, 9 Februarie 2012
Am inteles situatia, insa nu exista alte posibilitati daca persoana are venituri din pensie. Poprirea se infiinteaza potrivit art. 409, alin. (1) Cod procedura civila, retinandu-se o treime din pensie daca exista o singura urmarire. In conditiile in care cuantumul pensiei este mai mic decat cuantumul salariului minim net pe economie, se urmareste numai partea ce depaseste jumatate din acest cuantum (art. 409, alin. 3 Cod procedura civila).
Art. 409
(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc.
O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea unei pensii al carei cuantum este mai mic decat salariul minim pe economie NicoletaPop NicoletaPop Am o pensie de 457 lei, si ANAF-ul mi-a pus poprire pe conturi. Banca mi-a dat ieri doar o treime din pensie, desi la Casa de Pensii nu apare nici un fel de ... (vezi toată discuția)
pensie de invaliditate gradul iii, se poate sa-mi puna banca poprire pe pensie ? ContSters278009 ContSters278009 Daca sunt la pensie de invaliditate gradul III, se poate sa-mi puna banca poprire pe pensie si cat anume din ea, avand in vedere ca este doar de 500 de lei ? ... (vezi toată discuția)
Recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale legisbono legisbono Care sunt caile de atac impotriva unei astel de decizii? Daca nu, care sunt bunurile care vor fi urmarite sau cum se va pune efectiv in executare aceasta ... (vezi toată discuția)