Referitor la plata contributiei la asigurarile de sanatate in cazul in care detii PFA dar in acelasi timp esti si angajat cu un contract de munca la un angajator cred ca trebuie interpretat articolul 257 aliniatul 2 litara b din Legea 95/1996 :"Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar"
Trebuie interpretata fraza " DACA ACESTA ESTE SINGURUL ASUPRA CARUIA SE APLICA CONTRIBUTIA"
In opina mea , DACA AI SI CALITATEA DE ANGAJAT LA O COMPANIE, inseamna ca mai ai un venit la care se aplica acea cota de 6,5%, iar venitul de la PFA nu ar mai fi SINGURUL VENIT, deci pentru el nu ai mai fi obligat sa platesti asigurari de sanatate.
Daca interpretam numai acest alineat 2 ar fi bine , dar ce facem daca il citim si pe 3:
"In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri". la litera a) fiind veniturile din salarii.
Daca persoana fizica autorizata (PFA) are si calitatea de salariat, aceasta are obligatia de a plati contributia la asigurarile sociale de sanatate asupra tuturor veniturilor obtinute, chiar daca le realizeaza in acelasi timp.
Daca acest venit era singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.