avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Impozitarea PFA prin retinere la sursa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Impozitarea PFA prin retinere la sursa

Anunt ANAF: impozit contracte civile




Avand in vedere modificarile aduse la Codul fiscal, incepand cu anul 2012, se admite deducerea din venitul brut a contributiilor sociale in cazul veniturilor realizate in baza contractelor civile pentru activitati profesionale.

Veniturile realizate in baza contractelor civile pentru activitati profesionale pot fi impozitate astfel:

1. Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut, la care se calcueaza si contributiile sociale (CAS de 10,5% si somaj 0,5%). In aceasta situatie nu se admite deducerea contributiilor la calculul impozitului, atat contributiile cat si impozitul se calculeaza la venitul brut. Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.

2. Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianuarie 2012. In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia anuala de venit D200 pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care realizeaza venitul.

In ambele situatii, platitorul de venit va depune declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.

Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata in contractul in baza caruia se realizeaza venitul.


Pana in decembrie 2011 plateam
- 16%impozit aplicat la venituri minus cheltuieli deductibile d.p.d.v.fiscal ;
- 31.30 pensii (de fapt plateam un minim de 220 lei lunar daca realizam un venit echivalent sau mai mare cu de 4 ori salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului de stat)
- 5.5 fond sanatate aplicat la venitul brut realizat.

Sa inteleg ca incepand cu anul 2012 datoram 16% impozit, 10.5% pensii, 0.5%somaj, si pe CNP 5.5% sanatate, toate aplicate la venitul brut realizat?!
Platitorul de venit va retine si va vira aceste sume?! (putem opta?)
La finante este inca liniste...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
Herra_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 12:20, 22 Decembrie 2011
Hera daca esti PFA nu exista retinere la sursa / nu e vorba de conventie civila...
avand in vedere:

ORDONANTA DE URGENTA Nr.79
pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare
a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil

Art. VII. - La data intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, sintagma „contract comercial“ sau „contracte comerciale“ se inlocuieste cu sintagma „contract civil“ sau, dupa caz, „contracte civile“, iar sintagma „contracte sau acte de comert“, cu termenul „contracte“.
Art. VIII. - Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011.


... incheierea in continuare de conventii civile de prestari de servicii este posibila, dar nu in baza dispozitiilor cuprinse in legea speciala (Legea nr. 130/1999), ci in baza dispozitiilor cuprinse in Codul civil, respectiv a dispozitiilor ce reglementeaza contractul de antrepriza.

si

art.52 din Cod fiscal
Art. 52: Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira
impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau
mandat comercial;
"d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;".
Articolul 52 alineatul (1), litera d) modificata de art.I pct.43 din OUG 109/2009(intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010) e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
"e1) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu genereaza o persoana juridica;"
Completat de art.I pct.15 din OUG 117/2010
Articolul 52, litera f) a alineatului (1) abrogata de art.I pct.11 din OUG 58/2010
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:

a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2;Modificat de art.I pct.24 din Ordonanta 30/2011(in vigoare din 1 ianuarie 2012) "a1) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. e1), aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;"
Completat de art.I pct.16 din OUG 117/2010
Litera b) a alineatului (2) abrogata de art.I pct.11 din OUG 58/2010
"(3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. e1), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV1."
Modificat de art.I pct.17 din OUG 117/2010

Abrogat de art.I pct.18 din OUG 117/2010
"Optiunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activitati independente"
Art. 521. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
(2) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
(3) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(4) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut."
Completat de art.I pct.19 din OUG 117/2010

"Plati anticipate ale impozitului pe veniturile din activitati independente
Art. 53. - Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa sau pentru care impozitul este final potrivit prevederilor art.521."
Modificat de art.I pct.20 din OUG 117/2010 Art. 54: Impozitarea venitului net din activitati independente
Venitul net din activitati independente se impoziteaza potrivit prevederilor capitolul
X din prezentul titlu.


si

punct 61 si 62 norme la cod fiscal

Cred ca problema necesita atentie,
Orice parere este bine venita.
Multumesc


Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
Herra_, utilizator
[ link extern ]

vezi la XI^2, 296 cu 18 punct 9

Norme metodologice

(9) Contribuţiile sociale individuale calculate şi reţinute potrivit alin. (1) se virează la bugetele şi fondurile cărora le aparţin până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează sau până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, după caz, împreună cu contribuţia angajatorului ori a persoanelor asimilate angajatorului datorată potrivit legii. (se aplică începând cu veniturile aferente lunii oct. 2011)

In contextul a ceea ce am scris mai sus, avand in vedere ca nu exista inca o pozitie oficiala a MF,rog parere avizata.
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
Herra_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile andradaa andradaa Buna ziua , as avea si eu o intrebare ? Stie cineva pentru un administrator de bloc angajat in baza unei conventii civile care conform ordonantei 82/2010 ... (vezi toată discuția)
Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)
Plata cas la conventii civile annabela annabela Buna ziua. O persoana care urmeaza sa presteze un serviciu in baza unei conventii civile pe o durata de 12 zile e datoare sa plateasca si contributia CAS pe ... (vezi toată discuția)