Art. VII. - La data intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, sintagma „contract comercial“ sau „contracte comerciale“ se inlocuieste cu sintagma „contract civil“ sau, dupa caz, „contracte civile“, iar sintagma „contracte sau acte de comert“, cu termenul „contracte“.
Art. VIII. - Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011.
Art. 52: Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira
impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau
mandat comercial;
"d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;".
Articolul 52 alineatul (1), litera d) modificata de art.I pct.43 din OUG 109/2009(intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010) e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
"e1) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu genereaza o persoana juridica;"
Completat de art.I pct.15 din OUG 117/2010
Articolul 52, litera f) a alineatului (1) abrogata de art.I pct.11 din OUG 58/2010
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2;Modificat de art.I pct.24 din Ordonanta 30/2011(in vigoare din 1 ianuarie 2012) "a1) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. e1), aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;"
Completat de art.I pct.16 din OUG 117/2010
Litera b) a alineatului (2) abrogata de art.I pct.11 din OUG 58/2010
"(3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. e1), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV1."
Modificat de art.I pct.17 din OUG 117/2010
Abrogat de art.I pct.18 din OUG 117/2010
"Optiunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activitati independente"
Art. 521. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
(2) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
(3) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(4) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut."
Completat de art.I pct.19 din OUG 117/2010
"Plati anticipate ale impozitului pe veniturile din activitati independente
Art. 53. - Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa sau pentru care impozitul este final potrivit prevederilor art.521."
Modificat de art.I pct.20 din OUG 117/2010 Art. 54: Impozitarea venitului net din activitati independente
Venitul net din activitati independente se impoziteaza potrivit prevederilor capitolul
X din prezentul titlu.
~ final discuție ~