avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare

De curand am facut un antecontract de vanzare cumparare pentru o garsoniera la parterul unui bloc. Doresc sa cumpar aceea garsoniera pentru ca are balcon. La notariat, cand sa facut precontratul nu sa prezentat cadastrul locuintei. Ieri, cand am fost la OCPI si am ridicat cadastrul (proprietarul motivand ca nu il gaseste) am avut surpriza ca acel balcon sa nu existe in acte. Am mers la proprietar sa lamuresc aceasta situatie, el motivand ca mi-a vandut apartamentul si nu balconul. Problema este ca a marit spatiul prin desfiintare usii de la balcon facand un open space. Tot ieri am mers la primaria de sector care a spus ca acel balcon nu figureaza in evidente, deci este facut ilegal. Proprietarul dupa lungi discutii a scos mai multe acte ale balconului (proiect, certificat urbanism, toate aprobarile cerute prin certificatul de urbanism - toate din 2001, anul constructiei balconului) dar fara autorizatie de constructie. Oricum, el sustine in continuare ca nu a vandut balconul, a vandut garsoniera si conform precontract nu se specifica nimic de balcon ( in precontract spune o camera cu dependinte in suprafata de 36 mp) si ca el la randul lui asa a cumparat. Eu, neavand cadastru nu aveam de unde sa stiu ca in cei 36mp nu este inclus balconul. Ce fac in aceasta situatie? Eu am vrut sa cumpar aceea garsoniera tocmai pentru ca avea balcon plus ca banca(vreau sa cumpar garsoniera prin credit) a inceput sa faca scandal la situatia aceasta? Proprietarul nu vrea sa inapoieze banii. Cum procedez?
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
danmarianpopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: olgabejat , utilizator 19:12, 29 Decembrie 2011
aveti doua solutii.. ori o luati asa cum este cu balconul acela construit ilegal mai ales daca au trecut 2 ani numai are cine ce sa va faca, ori cereti restituirea banilor daca nu vrea de buna voie atunci prin instanta
Daca il cumparati cu balconul ilegal puteti fi sanctionat ca aveti o constructie ilegala, fara autorizatie, fostul proprietar se va disculpa ca el a vandut spatiul conform inregistrarilor de CF, in concluzie riscati o amenda din partea Inspectoratului Teritorial de Constructii sau primarie.
Este firesc ca banca se opune creditarii dobandirii unui spatiu care are atasata o constructie ilegala.
Aveti ca solutie: fie obtineti documentele pentru intrarea in legalitate cu balconul, fie solicitati restituirea banilor pe motiv ca realitatea nu concorda cu inregistrarile. Daca refuza restituirea banilor formulati actiune in instanta.
in cele mentionate de Dvs, apare o dilema;daca intradevar ati cumparat imobilul doar in considerentele ca are balcon(altfel nu ati fi perfectat antecontractul), se pune intrebarea cum de nu ati verificat in acte(CF) daca era sau nu mentionat expres si balconul.
Dvs practic invocati o viciere a consimtamantului pe considerentul cumparatorului de buna credinta...
O opinie:
1. puteti dvs face demersurile de intrare in legalitate( mai ales ca au trecut 8 ani de la data constructiei si practic nu vi se mai poate intampla nimic sub aspect pecuniar-amenzi;desfiintare a constructiei, etc);TOTUSI, in acest scaz, sunteti indrituit sa solicitati o diminuare a valorii imobilului sau cel putin contravaloarea cheltuilelior ocazionate cu intrarea in legalitate
2 A cere rezolutiunea antecontractului prin instanta, va va fi ff dificil.(nu uitati ca sunt si cheltuieli destul de piperate-taxa de timbru la valoare, expertiza, onorarii, etc).Ar trebui sa demonstrati o viciere a consimtamantului;ori exista totusi o parenta de legalitate, dat fiind faptul ca vanzatorul a intreprins totusi demersuri de legalizare a constructiei,etc.

In ce priveste banca, ea nu are nici o calitate de a emite vreo opinie despre .balcon;conform actelor existente(inteleg ca sunt ok in afara de balcon), nu are nici un motiv sa faca opozitie.(in cel mai rau caz va adresati unei alte banci).
Nu am cumparat inca imobilul. Ni sa prezentat toate actele balconulu(proiect, certificat urbanism, avizele platite, etc) dar fara autorizatie. Ceea ce am luat de bun(cadastru) au fost schemele prezentate de la "PROIECT SA". La notar a prezentat extrasul de carte funciara unde scria o camera si dependinte in suprafata de 36 mp dar fara sa ne prezinte schita cadastrala. Am crezut ca la dependinte intra si balconul. M-am sesizat ca nu este in regula atunci cand sa sesizat banca. Eu am inceput demersurile de intrare in legalitate, dar din pacate costurile sunt foarte mari iar eu am platit deja balconul(in sensul ca pretul stabilit la vanzare-cumparare a luat in calcul balconul). Garsoniera se doreste a fi cumparata pentru un sediu cabinet medical si fiecare metru conteaza pt. ca trebuieste respectat un anumit flux. Am luat legatura cu proprietarul, i-am explicat situatia dar nici macar nu vrea sa stea de vorba. I-am explicat atat noi, cat si notarul plus un arhitect care sunt costurile autorizarii dar nu vrea sa plateasca nimic si nici sa mai vorbeasca cu noi. In aceste conditii nu am ce face, decat sa cerem diminuarea valorii imobilului sau cel putin contravaloarea cheltuilelior ocazionate cu intrarea in legalitate sau anularea precontractului. Cum reusesc sa fac acest lucru? Care sunt pasii avand in vedere faptul ca proprietarul nu mai vrea sa stea de vorba cu nimeni spunand ca ne intalnim in data de 13.02.2011, data la care expira precontractul.

Dvs. ati platit ceva ce este, la acest moment, construit ilegal. La data stabilita pentru incheierea contractului, la notarul public in fata acestuia, cereti fie diminuarea pretului de vanzare a imobilului cu suma care reprezinta contravaloarea cheltuielilor de autorizare a balconului, fie anularea antecontractului pe motiv de viciere a consimtamantului si restituirea sumei. Daca proprietarul refuza formulati plangere penala pentru inselaciune si va constituiti parte vatamata.


Alte discuții în legătură

Balcon la parter construit fara aprobare bianca1789 bianca1789 Buna ziua, Am si eu o problema, destul de grava. Sunt in proces de a achizitiona un apartament 2 camere la parterul unui bloc. Initial proprietarul a spus ... (vezi toată discuția)
Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)