Am lucrat ca functionar public intr-o primarie pe urbanism si investitii, iar dupa alegeri am devenit viceprimar. Pe langa atributiile delegate de primar si pe langa atributiile legale ale viceprimarului prin dispozitie execut si activitatea de urbanism si investitii. La compartimentul de cadastru unde sunt 3 functionari dintre care un tehnician cadastru caruia primaria i-a platit scolarizarea, de cativa ani s-au ivit probleme generate de acest tehnician cadastru, probleme ce au ajuns la corpul de control al prefectului. Urmare acestora dl. primar a hotarat retragerea dreptului de semnatura al tehnicianului cadastru. Prin Dispozitie a Primarului se doreste ca Viceprimarul, in speta eu, sa ma ocup si de activitatea de cadastru. Eu consider ca este un abuz din partea primarului, deoarece nu am timpul fizic necesar desfasurarii si acestei activitati, iar la langa atributiile legale ale viceprimarului, pe langa atributiile delegate, organizez si coordonez activitatea conform Legii nr.416 / 2001 cat si urbanism si investitii. Pe langa faptul ca nu am specializare in domeniul cadastrului mentionez ca dl. primar doreste <<sa ma lege de scaun>> deoarece la viitoarele alegeri intentionez sa candidez. Din punct de vedere legal cum ma pot apara impotriva acestei dispozitii a primarului ? Va multumesc !
Contestati dispozitia primarului (la institutie) in 30 de zile de la primirea ei, cu aratarea motivelor de fapt (volum prea mare de munca, interes ascuns, etc) si de drept (cerinta indeplinirii studiilor de specialitate) pentru care o considerati nejustificata. Asteptati raspunsul la primarului la contestatie si daca sunteti in continuare nemultumit, actionati in contencios in instanta.
frumos-frumos... numai ca, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele prevederi legale :
legea nr. 215/2001
"ART. 57
(1) Comunele, oraşele şi municipiile au câte un primar şi un viceprimar, iar municipiile reşedinţă de judeţ au un primar şi 2 viceprimari, aleşi în condiţiile legii.
(2) Viceprimarul este subordonat primarului şi înlocuitorul de drept al acestuia, care îi poate delega atribuţiile sale.
ART. 61
(1) Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică.
(2) Primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.
(3) Pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa sa prin actele normative prevăzute la alin. (2), primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce.
(4) Aparatul de specialitate al primarului este structurat pe compartimente funcţionale, în condiţiile legii. Compartimentele funcţionale ale acestuia sunt încadrate cu funcţionari publici şi personal contractual.
ART. 77
Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale."
si-amu...vin si io cu intrebarea, de mos gerila:
cum poate viceprimarul sa indeplineasca atributiile compartimentelor aparatului de specialitate al primarului? :)
subscriu la ceea ce a postat userul @ aldea ioana, in ceea ce priveste termenul de contestare, restul e apa de ploaie si n-are nici o legatura cu speta :)