avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... vechimea in studiile absolvite
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

vechimea in studiile absolvite

va rog mult de tot sa ma ajutati cu in raspuns in temeiul legii.
consilierul personal al primarului poate asimila vechime in administratie publica?
dar daca primarul ii da prin dispozitie atributii cu caracter administrativ?
vrea un temei legal.
va miltuymesc mult!
Cel mai recent răspuns: Alexia2760 , utilizator 08:39, 20 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile legii 215/ 2001 a administratiei publice locale, republicata si actualizata, art. 66 , alin.( 2), (3) si (4) si ale Legii 188/ 1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata si actualizata, art. 6, consilierul primarului nu este functionar public si nu indeplineste o functie de autoritate publica, nefiindu- i aplicabila aceasta lege. Pe cale de consecinta activitatea acestuia nu constituie vechime in administratie publica.
Cu stima !
eu am inteles asta dar contrazicerea a fost ceva de genul: caca prin dispozitie primarul ii da atributii de administratie atunci se poate.
ceea ce eu am negat dar tot nu m-am facut inteleasa
va multumesc pentru raspuns
cred ca s-a mai discutat pe aici....
consilierul personal al primarului, este o persoana care e angajata la cabinetul demnitarului, pe baza increderii personale.in acest caz, nu este nevoie de nici un fel de specialitate a studiilor.persoana astfel angajata, beneficiaza doar de vechime in munca, nu si in specialitatea studiilor.
pe de alta parte, dispozitia primarului, este nelegala, intrucat, sarcina consilierului personal, este doar de a-l consilia pe d-l. primar, a face cofea buna, etc, etc,etc.
art. 61, art. 66 si art.77 din legea nr, 215/2001, prevede:

"ART. 61
(1) Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică.
(2) Primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.
(3) Pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa sa prin actele normative prevăzute la alin. (2), primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce.
(4) Aparatul de specialitate al primarului este structurat pe compartimente funcţionale, în condiţiile legii. Compartimentele funcţionale ale acestuia sunt încadrate cu funcţionari publici şi personal contractual.
ART. 66
(1) Primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal.
ART. 77
Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale."
din aceste prevederi legale, se distinge foarte clar ca acest consilier al primarului, nu face parte din primarie, de unde rezulta limpede ca nu poate duce la indeplinire atributii care raman in sarcina primariei ( sarcini cu caracter administrativ, mai ales ca, una din activitatile desfasurate de functionarii publici, in exercitarea prerogativelor de putere publica, este " punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative). :)
Consilierul primarului trebuie sa stie sa se exprime frumos, sa fie in cunostinta de cauza cu privire la activitatea primarului al carui consilier este, cu activitatea institutiei, eventualele evenimente... discutii cu mass-media ....etc etc B-)
Nu are subordonati in cadrul institutiei intrucat nu poate avea, potrivit legii, atributii de conducere.
Subscriu la opinia d-lui zahariamarius.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
swamerra, utilizator
zahariamarius a scris:

Avand in vedere prevederile legii 215/ 2001 a administratiei publice locale, republicata si actualizata, art. 66 , alin.( 2), (3) si (4) si ale Legii 188/ 1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata si actualizata, art. 6, consilierul primarului nu este functionar public si nu indeplineste o functie de autoritate publica, nefiindu- i aplicabila aceasta lege. Pe cale de consecinta activitatea acestuia nu constituie vechime in administratie publica.


io nu subscriu la aceasta parere... in administratia publica, sunt si functionari contractuali, si tot vechime in administratie se numeste....si in specialitatea studiilor.

exemplu - jurist la un spital, 2 ani vechime... poate participa la un concurs pentru postul de secretar comuna? poate! :)

in rest, cred ca e clar..si sa stiti ca ANFP nu ia in considerare vechimea de consilier primar, ca fiind vechime in specialitate :)

Alte discuții în legătură

Delegare atributii functie conducere alexandru2004 alexandru2004 In anul 1997 am absolvit Colegiul administratie locala /secretariat ( SSD) angajandu-ma la Primarie in fct. de ref. de specialitate in cadrul compartimentului ... (vezi toată discuția)
Contestarea dispozitiei primarului visinoiu75 visinoiu75 Am lucrat ca functionar public intr-o primarie pe urbanism si investitii, iar dupa alegeri am devenit viceprimar. Pe langa atributiile delegate de primar si pe ... (vezi toată discuția)
Comisiile de licitatii florin_brindas florin_brindas pot face parte viceprimarii si consilieri personali ai primarului din comisia de licitatie, numita prin dispozitia primarului? (vezi toată discuția)