avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului?

am si eu o problema de lamurit.daca am lucrat pana in luna august si dupa aceea am intrat in somaj si in timpul somajului am ramas insarcinata si dupa terminarea somajului m-asi angaja asi mai beneficia de indemnizatia de crestere a copilului ??
Cel mai recent răspuns: c23mina , utilizator 15:27, 23 Decembrie 2011
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si de indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestora: somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.

2. Asadar daca in cele 12 luni premergatoare nasterii aveti si perioade de somaj indemnizat atunci aceste perioade sunt eligibile pentru a beneficia de CCC.
Da, beneficiati de indemnizatia pentru CCC numai daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, ati realizat venituri supuse impozitului pe venit ...

In calculul celor 12 luni se va lua in considerare si perioada in care ati beneficiat de somaj ...

Baza legala este: OUG nr.111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr.132/2011.
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
.......


si de exemplu daca pe deta de 10 decembrie m-i s-a terminat somajul si cu data de 11 decembrie m-am angajat si tot in cursul lunii decembrie am ramas insarcitata tot mai primesc indemnizatia ,nu trebiue sa treaca 3 luni de la somaj ca sa se faca 12 luni de cotizatie pentru a primii indemnizatia??
Nu este asa doamna ... daca v-ati angajat pe data de 11.12. este ok ... inseamna ca 3 luni din perioada de somaj vi se va lua in calcul la stabilirea celor 12 luni necesare pentru a beneficia de aceasta indemnizatie ...
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil mihaelacoca mihaelacoca daca am 310 lei salarul net(4 ore pe cartea de munca) pot sa iau indemnizatia de crestere copil?si cat trebuie sa am la ultimul loc de munca (luni,ani)pentru a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil zimba zimba buna ziua, am un baietzel de 4ani. am lucrat la firma un an de zile, mai2010-mai 2011, iar din mai pana pe 8 decembrie 2011 la o alta firma. acum o saptamana ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mitrofan emilia mitrofan emilia CARE SUNT CONDITIILE PENTRU A BENEFICIA DE CONCEDIU CRESTERE COPIL PAN LA VARSAT DE 2 ANI DACA AM FOST IN JOMAJ 6 LUNI PANA PE 17 06 2011 SI DIN DATA DE ... (vezi toată discuția)