avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata zile libere

va rog frumos sa-mi spuneti daca zilele date liber de la stat se platesc de angajator si cu ce articol dovedesc asta(daca se platesc)!
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 16:11, 26 Decembrie 2011
Daca sunt date de la stat de ce sa le plateasca angajatorul? Sa plateasca statul daca ii convine sau sa specifice textul de lege prin care obliga angajatorul sa plateasca. Este usor sa faci "daruri" pe banii altora. In 22 de ani a aprobat atatea plati aiurea incat inca una nu mai conteaza.

Angajatorul are obligatia sa plateasca pentru munca efectiv prestata.
Codul muncii - Art. 159
(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
Fiind zi nelucratoare nu se plateste.
Art. 139. [enumerarea sărbătorilor legale în care nu se lucrează]
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
si daca te obliga sa vii sa lucrezi?
catalin_78 a scris:

va rog frumos sa-mi spuneti daca zilele date liber de la stat se platesc de angajator si cu ce articol dovedesc asta(daca se platesc)!



Zile declarate libere sunt s/d si zilele de sarbatori legale stabilite prin hotarari de guvern,nominalizate la art.139 Codul Muncii.
Daca sunt zile libere,atunci nu ne prezentam la serviciu,nu prestam si in consecinta nici nu putem fi platiti.
Aceasta este regula generala.Dar,intuiesc ca dvs. acest aspect il cunoasteti deja,caci nu trebuie sa ai cunostinte de legislatie pt. asta.
Banuiesc ca va intereseaza in fapt ce se intampla cand in aceste zile,declarate libere trebuie sa prestati totusi,pt. ca asa cere specificul activitatii.
In acest sens,avem reglementarea introdusa de art.142 Codul Muncii:
(1)Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Concluzie,sunt platite "liberele date de stat" doar in masura in care esti nevoit de specificul activitatii sa prestezi in aceste zile declarate libere!
Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Problema se pune, cred eu , cu totul altfel.
In lunile in care sunt zile libere, ca si sarbatori legale, norma de ore in luna este cea care rezulta ca atare, restul fiind ore suplimentare cu regimul lor specific.
Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
rosu gheorghe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1 decembrie INVICTUS_5 INVICTUS_5 anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la ... (vezi toată discuția)
Zile de sarbatori platite sau nu? nicu1 nicu1 buna seara, ma numesc nicu, si vreau sa stiu daca zilede sarbatori cum ar fi [pastele] e zi platita sau neplatita am vazut fluturasul si acolo spune ca nu ... (vezi toată discuția)
Zile libere ionelpo906 ionelpo906 Buna ziua Am fost anuntat de catre angajator ca in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie se lucreza,urmand a primi zile libere in 24 si 31 ... (vezi toată discuția)