avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã?

Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia de pensionare mai pot lucra ca pensionar anticipat penalizat?
Vă mulţumesc!
Crăciun fericit!
Cel mai recent răspuns: barta_andras , utilizator 17:58, 28 Decembrie 2011
Daca beneficiati de pensie anticipata sau anticipata partial nu veti putea cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie ... in acest sens, se exprima art.118 din Legea nr.263/2010:

(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
1. Deoarece aveti stagiul complet de cotizare de 35 de anui puteti solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani.

2. - Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
- Daca va pensionati la 60 de ani, pentru cele 60 de luni de anticipare (5 ani) diminuarea va fi de o,75%x 60 = 45%.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
Buna ziua,
am 46 ani si o vechime in munca de 30 ani din care 14 ani in grupa II.
ce sanse am sa cer si sa obtin pensionarea anticipata partiala?
Multumesc!
Precizati:sexul;luna si anul nasterii.
barbat, noiembrie 1965.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt barbat , functionar public, nascut in decembrie ... DANYDANA65 DANYDANA65 Buna ziua, Sunt barbat , functionar public, nascut in decembrie 1965, iar in anul 2021 am acumulat 35 de ani vechime, cand si in ce conditii pot iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)