avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata sau de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata sau de urmas

Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit la 40 de ani. ar fi implinit 53 anul acesta. Tata poate beneficia de vreo pensie din partea mamei. nu erau divortati.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:47, 16 Aprilie 2013
Tatal Dvs. trebuie sa munceasca pentru a realiza stagiul de cotizare de 35 de ani pentru un stagiu complet de cotizare, nu beneficiaza de pensie de urmas.

Legea 263/2011:

ART. 53
(1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bãrbaţi si un stagiu complet de cotizare de 35 de ani vechime in munca.
ART. 62
(1) Pensia anticipatã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevãzut de prezenta lege.
ART. 65
(1) Pensia anticipatã parţialã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depãşit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani.
ART. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacã susţinãtorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART. 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacã durata cãsãtoriei a fost de cel puţin 15 ani.

.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
-Limita de varsta la 65 de ani.
-Pensie anticipata partiala cu penalizare de 45% la 60 de ani,daca va indeplini si conditia de stagiu de 35 de ani,fara stagiu asimilat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condiile pensionarii anticipate la barbati ondina_onutz ondina_onutz Un barbat de 62 de ani ,cu o durata de cotizare de 19 ani se poate pensiona anticipat ? In cazul afirmativ, va beneficia de asistenta ( asigurare) medicala ... (vezi toată discuția)
Pensionare la 60 ani ? manea_laura manea_laura Buna ziua, Tatal meu vitreg a implinit 60 de ani in luna mai.Are in cartea de munca o vechime de 30 ani,dintre care 20 ani cu grupa a II-a.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)