avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la 60 ani ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la 60 ani ?

Buna ziua,
Tatal meu vitreg a implinit 60 de ani in luna mai.Are in cartea de munca o vechime de 30 ani,dintre care 20 ani cu grupa a II-a.Nu am reusit sa iau adeverinta pentru contributiile CAS platite pentru grupa a II-a,pentru ca firmele unde a lucrat s-au desfiintat.Are totusi trecut in cartea de munca o perioada de 7 ani in care se specifica ca s-a platit contributia respectiva.
Intrebarea mea este daca se poate pensiona,fara sa se tina cont de grupa si cand? Ce acte trebuie pentru depunerea dosarului? Ce sa poate face in aceste conditii?
Pot depune eu dosarul in locul lui?
Va multumesc,


Cel mai recent răspuns: manea_laura , utilizator 17:05, 5 Iulie 2012
Se poate pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani cu conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.*
Nu poate sa se pensioneze cu reducerea varstei de pensionare , chiar daca face rost de adeverinte pentru lucru in grupa a II a de munca,. pentru ca nu are stagiu complet de cotizare de 35 de ani. La fel nu se poate pensiona anticipat sau anticipat partial din acelasi motiv al stagiului de cotizare realizat sub cel impus de lege
Art. 55 din Legea 263 din 2010
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
;;;
;;;
Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
;;;
;;;

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Limita de varsta la 65 de ani.Daca poate dovedi,ca are 20 de ani in grua a II- a in procent de 100% aceasta ar conduce la:
-Reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni din 65.
-I-ar aduce o perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani(3 luni la 1 an).Asta ar insemna ca indeplinineste conditia de stagiu de 35 de ani,pentru a beneficia de aceasta reducere(4 ani si 6 luni).
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)