avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita: Poprire salariu? Executare bunuri?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita: Poprire salariu? Executare bunuri?

Buna seara.
Este vorba, de fapt, de 2 subiecte/ intrebari:

1. Ce sanse de cistigare a unui proces exista pt. o persoana care a restituit un imprumut unei persoane fizice (camatar), dar nu a avut grija sa ceara inapoi chitanta semnata la primirea banilor? Exista doar un martor, prin care a trimis o parte din suma in contul datoriei.

2. In situatia in care acel camatar are cistig de cauza- si temerea mea este ca va avea, tinind cont de chitanta de mina neanulata- care sint modalitatile prin care debitorul e obligat sa achite suma?
In cazul instituirii unei popriri pe salariu, pina la ce procent se poate merge si, mai ales, ce se intimpla in cazul in care debitorul are rate la banca? Evident, ratele vrea sa le plateasca in continuare, mai ales ca imprumutul banacar e garantat cu locuinta, insa daca poprirea pt falsa datorie va ajunge pina la maximul prevazut de lege (1/3, 1/2?), atunci sigur va avea probleme cu rambursarea. Ce ar trebui facut in aceasta situatie?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
Nicolescu_L, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicolescu_L , utilizator 13:30, 28 Decembrie 2011
Daca va castiga ( eu cred ca va castiga :(), prin executare silita va poate pune poprire pe 1/3 din salariu, indiferent de cate rate aveti. In afara de poprire, se poate ajunge si la vanzarea bunurilor pana la concurenta sumei datorate.
Puteti incerca totusi, o contestatie la executare .
Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
gi-jane2, moderator
1. In cadrul procesului, solicitati proba cu interogatoriul persoanei respective (poate recunoaste primirea banilor) si proba cu martori - persoana prin intermediul careia ati restituit banii. Aceasta trebuie sa cunasca faptul ca banii respectivi au fost achitati cu titlu de restituire imprumut.
2 In cazul in care se ajunge la executare silita, distribuirea sumelor se face potrivit art. 563 Cod procedura civila -prioritare sunt obligatiile reprezentand imprumuturi bancare.
adriana olteanu a scris:


2 In cazul in care se ajunge la executare silita, distribuirea sumelor se face potrivit art. 563 Cod procedura civila -prioritare sunt obligatiile reprezentand imprumuturi bancare.


Ideea este de a nu ajunge la executare silita si in ceea ce priveste creditul bancar.
Speram ca acel maxim de o 1/3 care poate fi poprit cf legii sa fie calculat dupa scaderea din total venit a altor obligatii existente, cum ar fi rata curenta la creditele bancare. Sa inteleg ca nu e posibil, chiar daca se face dovada existentei creditelor si se arata ca poprirea il pune pe debitor in situatia de culpa fata de alti creditori ( ca sa nu mai vorbesc de cheltuileile pt hrana, intretinere etc)? Ajuta la ceva faptul ca banca are si cesiune de creanta asupra drepturilor salariale (cred)? Se poate trece la executarea altor bunuri, desi acestea- inclusiv casa- sint detinute impreuna cu sotul?

Multumesc tuturor celor care au raspuns.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Nicolescu_L, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul creditului bancar pentru nevoi personale Rusu Tiberiu Rusu Tiberiu - în cazul pensionarii de boala (cu incapacitate de munca), banca cum isi va mai recupera creditul? - îsi va recupera creditul din pensie, sau va astepta ... (vezi toată discuția)
Contract de credit cristinaaa cristinaaa Buna zua,in luna febroarie am facut un credit ptr iubitul meu,eu nu am beneficiat deloc de bani din credit, acum ne-am despartit, cum as putea sa-l fac sa ... (vezi toată discuția)
Solicitare lamurire- poprire cont lucia45 lucia45 Buna ziua, Am rata la banca si mi s-a pus poprire pe contul in care o platesc pentru o datorie a unei persoane pe care am girat-o la un CAR. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)