avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... durata proces cedo
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

durata proces cedo

Care este termenul in care CEDO se pronunta in legatura cu admisibilitatea unei plangeri?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:40, 3 Ianuarie 2012
Nu este stabilit un termen limita pentru judecarea unui proces la CEDO, doar in Moldova, pe site-ul CEDO am gasit ca admisibilitatea unei cereri adresate CEDO se hotaraste in termen de un an. Acest fapt, insa nu este stipulat nicaieri in alta parte.
Pe undeva acesta ar fi termenul in privinda admisibilitatii sau inadmisibilitatii.
In general, pe cele inadmisibile le rezolva in termen de 1 an.
Stimat forumist,

Termenul de 6 luni -1 an de rezolvare a admisibilității este orientativ și adevărat doar în parte.

Astfel, în legătură cu cererile inadmisibile, pot exista mai multe posibilități:

* dosarul poate fi incomplet, în sensul că lipsesc anumite acte esențiale pentru juriștii Curții.

În acest caz se pot scurge chiar și mai mulți ani, până când corespondența cu acești juriști este încheiată, iar de-abia atunci putem spune că în 6 luni - 1 an, cererea va fi declarată inadmisibilă;

Aceasta este o inadmisibilitate dată în prima etapă a procedurii CEDO

*inadmisibilitatea poate să nu fie vădită, în acest caz cererea va fi judecată în cea de-a doua etapă a procedurii CEDO, cea în limbile oficiale CEDO, publică și în contradictoriu cu Statul.

În urma acestei etape, CEDO judecă cererea dvs, dar nu pronunță o hotărâre numită JUDGEMENT, ci una pe admisibilitate, respectiv DECISION AS TO THE ADMISSIBILITY, în care constată inadmisibilitatea (sau admisibilitatea, dar nejudecând fondul - dvs întrebați de inadmisibiitate).

Această inadmisibilitate durează ca un proces normal, chiar mai mulți ani.

Oricum, marea majoritate a inadmisibilităților o reprezintă cele date în prima fază, de aceea vă rog să aveți ca punct de plecare primul caz.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Multumesc pentru raspunsuri, ultimul act trimis la CEDO a fost in noiembrie 2010, cererea a fost inregistrata in aprilie 2010. Deci ar trebui cat de curand sa se discute admisibilitatea cererii mele?
oancon a scris:

Multumesc pentru raspunsuri, ultimul act trimis la CEDO a fost in noiembrie 2010, cererea a fost inregistrata in aprilie 2010. Deci ar trebui cat de curand sa se discute admisibilitatea cererii mele?


Cu mare plăcere, doamnă.

Totuși, legat de admisibilite, momentul discutarii acesteia nu se poate anticipa.Termenul de 6 luni -1 an este valabil doar pentru inadmisibilitatea vădită, nu pentru cazul în care cererea ar fi admisibilă în principiu.

Un caz particular și temporar este și cazul suspendării judecării unor cereri care au la bază violări ale dreptului de proprietate. Este vorba despre cereri asemănătăore ca particularități cereilor în care a fost deschisă procedura-pilot împotriva României, în care României i s-a acordat 1 an și jumătate termen de grație, calculat de la definitivarea acestor hotărâri - Cazurile Atanasiu şi Poenaru și Solon. Termenul de grație nu a fost încă împlinit, acesta fiind motivul suspendării.

Vă rog să aveți în vedere și cele discutate aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

De ce sunt asa de putine plangeri la cedo? xuser xuser De ce sunt asa de putine plangeri la CEDO impotriva Romaniei? Domnii magistrati fac abuzuri fara numar... se poate vedea acest lucru pur si simplu din presa ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo calomfreya calomfreya As dori sa fac o plangere CEDO. Unde gasesc formularul, adresa si pasii care trebuie urmati. Va multumesc (vezi toată discuția)
Se comunica daca cererea este apreciata ca admisibila de cedo Antoanela Geaman Antoanela Geaman M-ar interesa daca Curtea comunica daca cererea a fost declarata admisibila si se merge mai departe sau nu comunica. In caz ca este declarata inadmisibila se ... (vezi toată discuția)