avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cetatean UE - rezidenta in RO
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cetatean UE - rezidenta in RO

Buna ziua

Am o problema, daca m-ar putea ajuta cineva v-as fi foarte recunoscatoare.

Cetatean UE care a domiciliat si muncit o perioada intr-o tara UE, momentan are rezidenta si este angajat la o firma din RO dar care a descoperit recent ca are probleme de sanatate din cauza carora probabil va fi nevoie sa se pensioneze pe caz de boala sau de invaliditate, nu stiu exact.

Am auzit ca s-ar putea cumula perioadele de asigurare atat din tara UE unde a muncit cat si din RO astfel incat sa obtina o pensie mai mare. Nu stie insa care ar fi pasii de urmat si de unde ar trebui sa ceara pensia din RO sau din celalalt stat membru al carui cetatean este si unde perioada in care a muncit si a platit contributiile a fost mai mare.

Va rog frumos daca poate cineva sa ne ajute cu unele informatii.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 15 Octombrie 2008
În domeniul securităţii sociale, România aplica, de la data aderării la Uniunea Europeană:
a) Regulamentul Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 149 din 5.7.1971, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament 1408/71;
b) Regulamentul Consiliului nr. 574/72/CEE care stabileşte modalităţile de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 74 din 27.03.1972, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament 574/72.
c) Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1791/2006 privind adaptarea anumitor regulamente şi decizii în domeniile liberei circulaţii a bunurilor, liberei circulaţii a personelor, a legislaţiei companiilor, politicii de concurenţă, agricultură (inclusiv legislaţia veterinară şi fitosanitară), politica transporturilor, taxe şi impozite, statistică, energie, mediu, cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, uniunea vamală, relaţii externe, politica comună şi de securitate şi instituţii, ca urmare a aderării Bulgariei şi României.

Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.
În ceea ce priveşte pensiile, drepturile sunt stabilite simultan, de îndată ce o cerere unică de stabilire a fost depusă de persoana interesată, în baza tuturor legislaţiilor aplicabile lucrătorului pe perioada realizării perioadelor de asigurare sau echivalente acestora, în diferitele state membre.
În România, cererea se adresează casei teritoriale de pensii din raza de reşedinţă.
Pentru depunerea cererii sale în România, persoana interesată trebuie să îndeplinească formalităţile cerute de legislaţia română în vigoare şi să indice, prin completarea formularului E 207, instituţiile din statele membre la a căror legislaţie lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus sau unde i-au fost stabilite drepturi, respectiv datele de identificare ale foştilor angajatori, în cazul lucrătorilor salariaţi, prezentând acte doveditoare în acest sens.
Exactitatea informaţiilor furnizate de solicitant trebuie să fie determinată prin documentele oficiale care se anexează formularului de cerere E 202/203/204 sau trebuie confirmate de organele competente ale statului membru de reşedinţă sau ale statului a cărui instituţie instrumentează cererea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie panda12 panda12 este posibil ca anii munciti in Romania sa fie transferati in strainatate pentru a putea iesi la pensie intr-o tara straina? (vezi toată discuția)
Acord asigurari sociale romania - olanda florinmantescu florinmantescu Buna ziua, Inteleg ca intre Romania si Olanda exista un acord bilateral in ce priveste asigurarile sociale. Asta implica faptul ca daca lucrez 10 ani in ... (vezi toată discuția)
Munca intr-o tara a comunitatii europene singer singer Am inteles ca odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana,romanii au dreptul legal de munca in tarile acesteia.As vrea sa stiu daca este adevarat,asa ... (vezi toată discuția)