avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... prelungire dovada la permisul de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

prelungire dovada la permisul de conducere

buna ziua,
va rog frumos, stie cineva in ce conditii se mai poate conduce un autoturism in situatia in care permisul a fost retinut pentru accident cu victima?
pana in septembrie se prelungea dovada de circulatie cu 30 de zile in baza unei cereri facute catre prim procuror si cu acceptul politei.

va multumesc!
se pare ca seful POlitiei Rutiere a ramas sa dispuna, cel putin, in urma unei solicitari la Judecatoria iasi, am primit un astfel de raspuns.
Incercati si dvs. in caz de raspuns negativ, [puteti ataca decizia in contencios. O adevarata placere, nu??
Poliţia Rutieră nu mai poate prelungi dovezile provizorii de circulaţie pentru şoferii implicaţi în accidente rutiere, din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane prin încălcarea unei reguli privind circulaţia pe drumurile publice. Acest lucru a fost decis de către Curtea Constituţională care a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de către Avocatul Poporului referitoare la un articol din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Respectivul articol de lege a fost declarat neconstituţional, iar decizia a fost publicată, în Monitorul Oficial, intrând în vigoare începând cu data de 29 iulie 2008.

In acest sens, depuneti o cerere Procurorului care efectueaza urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale. El este in masura sa decida asupra cererii dvs.

Cunosc decizia 742/24.06.2008 a Curtii Constitutionale si am dat acea informatie bazandu-ma pe un caz concret al meu, prin care instanta motiveaza urmatoarele in incheierea de respingere a solicitarii inculpatuluii de prelungire a dreptului de circulatie:"....ca au ramas in vigoare dispozitiile care confera competenta sefului Politiei Rutiere de a dispune, in conditiile in care sunt in vigoare dis. alin.7 al art.111 OUG 195/2002 potrivit carora seful pollitiei rutiere privind prelungirea dreptului de cirulatie poate fi atacata la instanta de contencios administrativ de orice persoana implicata, procedura nefiind obligatorie.... inculpatul are posibilitatea formularii unei cereri de prelungire a dreptului de circulatie pe o durata de 30 zile la seful politiei rutiere si atacarii deciziei la instanta de contencios administrativ competenta, acestuia nefiindu-i incalcat dreptul constitutional al accesului liber la justitie."
Adica, tocmai instanta si procurorul nu mai pot propune prelungirea dreptului de cirulatie si prin aceasta decizie, s-au complicat si mai mult lucrurile, deoarece e posibil ca seful politiei sa raspunda tot printr-un refuz.:stunned:
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Stiu un caz concret(accident fara vatamare corporala) in care vinovatul si-a recuperat permisul prin introducerea actiunii de contestare, urmand sa-l predea dupa caz politiei in cazul finalizarii dosarului negativ. Pana atunci chiar daca a avut permisul suspendat circula pe baza permisului si a actiunii de contestare a procesului verbal de contraventie.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
Aurelian Cîcu, Consilier juridic
In cazul savarsirii unei contraventii si constatata ca atare in baza procesului verbal , daca acesta este contestat, aceasta este solutia, se inmaineaza permisul pana la raminerea definitiva a hotararii. Insa, noi am fost intrebati ce se intampla cand exista un dosar de cercetare penala sau dosar penal pe rol.

Alte discuții în legătură

Cine mai prelugeste dovada de circulatie guta_bazaconii guta_bazaconii PE DATA DE 21.08.2007 AM AVUT UN INCIDENT RUTIER CA URMARE FIINDU-MI SUSPENDAT PERMISU DE CONDUCERE,CIRCULAND CU DOVADA CARE TREBUIA PRELUNGITA LA 30 DE ZILE ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere zsilviu zsilviu Media a anuntat ca modalitatea de prelungire a valabilitatii dovezii de circulatie in cazul unui permis suspendat in urma unui accident cu victime nu este ... (vezi toată discuția)
Dovada permis-penal elmauss elmauss va salut! sunt intr-un proces pentru vatamare corporala din culpa. m-i sa eliberat dovada de permis. intrebarea ar fi urmatoarea : s-a dat o sentinta la ... (vezi toată discuția)