avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... conditii igienico sanitare in intreprinderi
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

conditii igienico sanitare in intreprinderi

Buna seara!
Poate cineva sa-mi indice un articol, care sa explice normele igienico sanitare care trebuie sa existe intr-o intreprindere? (vestiare pentru barbati si femei, dusuri, wc-uri separate, chiuvete, etc)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters150057 , utilizator 14:48, 28 Decembrie 2011
Buna seara
Legea nr.319/2006 in art.15. - (1) stipuleaza ca :"Materialele igienico-sanitare se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori.
(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum si locurile de munca ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca."
Si in Legea 53/2003 gasiti un capitol dedicat ssm , precum si in Regulamentul de Ordine interna ar fi trebuit sa prevedeti aceste cerinte.
In contractul colectiv de munca puteti prevede in sectiunea securitatea si sanatatea in munca ce conditii minime de igiena trebuie sa le acorde angajatorul salariatilor.
Sfat : intocmiti ROI si semnati un contract colectiv de munca ........in care aceste conditii sa fie bine evidentiate.......si cititi legile mai sus mentionate.
HOTÃRÂRE Nr. 1091 din 16 august 2006
privind cerinţele minime de securitate şi sănătate
pentru locul de muncă
ANEXA 1
18. Instalaţii sanitare
18.1. Vestiare şi dulapuri pentru îmbrăcăminte
18.1.1. Lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziţie vestiare corespunzătoare dacă aceştia trebuie să poarte îmbrăcăminte de lucru specială şi dacă, din motive de sănătate sau de decenţă, nu li se poate cere să se schimbe într-un alt spaţiu.
Vestiarele trebuie să fie uşor accesibile, să aibă o capacitate suficientă şi să fie prevăzute cu scaune.
18.1.2. Vestiarele trebuie să aibă dimensiuni suficiente şi să aibă dotări care să permită fiecărui lucrător să îşi încuie îmbrăcămintea în timpul programului de lucru.
Dacă este cazul (de exemplu, existenţa substanţelor periculoase, umiditate, murdărie), dulapurile pentru îmbrăcămintea de lucru trebuie să fie separate de cele pentru vestimentaţia şi efectele personale.
18.1.3. Trebuie să existe vestiare separate sau o utilizare separată a vestiarelor pentru bărbaţi şi femei.
18.1.4. Dacă vestiarele nu sunt necesare în sensul primului paragraf al pct. 18.1.1, trebuie prevăzut pentru fiecare lucrător un loc în care să îşi ţină îmbrăcămintea personală sub cheie.
18.2. Duşuri şi chiuvete
18.2.1. Trebuie prevăzute pentru lucrători duşuri corespunzătoare şi în număr suficient, dacă acest lucru este impus de natura activităţii sau din motive de sănătate.
Trebuie prevăzute săli de duşuri separate sau o utilizare separată a sălilor de duşuri pentru bărbaţi şi pentru femei.
18.2.2. Sălile de duşuri trebuie să fie suficient de încăpătoare încât să permită fiecărui lucrător să îşi facă toaleta fără să fie deranjat şi în condiţii de igienă corespunzătoare.
Duşurile trebuie prevăzute cu apă curentă rece şi caldă.
18.2.3. Atunci când duşurile nu sunt necesare în sensul primului paragraf al pct. 18.2.1, trebuie să fie prevăzute chiuvete cu apă curentă (şi cu apă caldă, dacă este necesar) adecvate şi în număr suficient şi care să fie amplasate în apropierea posturilor de lucru şi a vestiarelor.
Din motive de decenţă, trebuie să existe chiuvete separate sau să fie asigurată utilizarea separată a acestora pentru bărbaţi şi pentru femei.
18.2.4. Dacă încăperile cu duşuri sau chiuvete sunt separate de vestiare, trebuie să existe o cale uşoară de comunicare între ele.
18.3. Cabine de WC-uri şi chiuvete
În apropierea posturilor de lucru, a încăperilor de odihnă, a vestiarelor şi a sălilor de duşuri sau chiuvete, lucrătorii trebuie să dispună de locuri speciale, dotate cu un număr suficient de WC-uri şi de chiuvete.
Trebuie prevăzute cabine de WC-uri separate pentru bărbaţi şi pentru femei sau utilizarea separată a acestora.

In anexa 2 , sunt cerintele minime pentru locuri de munca deja date in folosinta. Cautati legea si veti gasi cerinte minime si pentru alte locuri de munca, cai acces, iluminat etc.
Va multumesc foarte mult si ...Sarbatori linistite tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut, vreau sa deschid o frizerie și am nevoie de un grup sanitar, ... Ciprian625183 Ciprian625183 Salut, vreau sa deschid o frizerie și am nevoie de un grup sanitar, spațiul este limitat și as vrea sa fac baie de 0.8x1m care sa aiba un wc si o chiuveta, ... (vezi toată discuția)
Vestiare mariusastra mariusastra Buna ziua m ar interesa daca exista vreo lege in privinta vestiarelor si a chiuvetelor sa u a dusuriilor dintr un vestiar si cat de mare ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
Conditii sanitare minime la locul de munca ContSters121575 ContSters121575 Buna ziua, as dori sa stiu unde se regasesc conditiile sanitare MINIME pe care trebuie sa le respecte un loc de munca. Este vorba despre un chiosc de ziare ... (vezi toată discuția)