avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inselaciune!?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inselaciune!?

buna ziua, as avea o nedumerire. Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti si de curand s-a facut revizia de gaze pentru 10 ani. S-a afisat la avizier ca avem de plata o suma care mi s-a parut exagerat de mare ... aproximativ 50 de milioane. De aici am facut cercetari personale si am obtinut o oferta de pret, stampilata, de la aceiasi firma care a facut respectiva revizie de gaze. Am descoperit cu stupoare ca pretul difera. Este mai mic la firma cu aproximativ 14 ron. Deasemeni la anexa cu reparatii ulterioare exista diferente de pret. Adica administratorul impreuna cu presedintele de bloc, au umflat preturile pe factura finala desi firma prestatoare cerea preturi mult mai mici. Un simplu calcul arata o diferenta de 20 de milioane. Ce ma sfatuiti sa fac pentru inlaturarea lor din functie si raspunderea in fata legii daca este cazul si banuiesc ca da. Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:49, 28 Decembrie 2011
Daca aveti hartia cu suma calculata de firma respectiva faceti o copie dupa calculul de la Asociatie si faceti o plangere la Primarie unde sunt coordonati toti administratorii de blocuri,daca raspunsul la planegere este nesatisfacator,faceti o plangere la Parchet pentru abuz in serviciu si inselaciune.
mentionez ca am solicitat factura si devizul de lucrari la asociatie si mi s-a spus ca trebuie sa o fac in scris si o sa le primesc intr-un termen de 10 zile, nevrand nici administratorul sau presedintele sa mi le arate in biroul administratiei. Ma pot duce direct la parchet ? Am impresia ca la primarie nu exista decat alta veriga slaba. Pot sari acest pas numit primarie ?
Va multumesc anticipat

Plangerea la parchet poate sa fie in nume propriu sau trebuie sa ne strangem mai multi locatari ai blocului ? Deasemeni vrem sa ii inlaturam urgent din functiile lor actuale. Cum trebuie procedat ?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Adriantot, moderator
1-Atentie sporita pentru ca ofertele au o perioada de timp bine determinata
2-In situatia mentionata nu este de dorit o "inlaturare",pentru ca pe de o parte exonereaza de responsabilitate eventualii responsabili si pe de alta parte nu conduce la recuperarea eventualului prejudiciu
Vehiculati cifre contradictorii 50 de milioane pretul difera ..este mai mic la firma cu aproximativ 14 ron Daca pretul este mai mic la firma cu 14 ron ,ce valoarea ati avut-o drept etalon ?
Pentru a intelege exact ce doriti,incercati sa utilizati aceiasi masura ,fie milioane ,fie ron
3-Pentru indepartarea suspiciunilor ,in temeiul art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007 formulati contestatie in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata .Presedintele de asociatie este obligat sa va raspunda la contestatie in 7 zile
4-Inlaturarea celor 2 ,nu se poate realiza numai in baza unor suspiciuni,mai ales ca
- administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari,detine si calitatea de functionar-in temeiul RIL promovat de procurorul general al ICCJ.In situatia in care autoritatile competente concluzioneaza incalcarea dispozitiilor in vigoare,existenta de prejudiciu si individualizeaza ca si persoana responsabila pe administrator acesta raspunde in fata legii pentru actiunile/inactiunile sale
- presedintele de asociatie ca si reprezentant legal al asociatiei de proprietari este ales de catre majoritatea proprietarilor .
In temeiul art 32 (2) din L nr 230/2007 presedintele asociatiei de proprietari" raspunde dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat"
5- Pentru a obtine un punct de vedere competent,puteti solicita lamuriri cenzorului/
comisiei de cenzori a imobilului
6-Daca intampinati dezinteres,puteti sesiza oficial serviciul de specialitate din cadrul primariei
Daca detineti probe indubitabile care dovedesc fapte si prejudicii,puteti solicita in nume propriu executarea unei expertize financiar contabile asupra activitatii si gestiunii a sociatiie de proprietari
In raport de concluziile expertizei aveti dreptul sa formulati plangere la parchetul responsabil

PS
Administratorul de imobil nu este obligat sa va puna la dispozitie actele asociatiei de proprietari
Termenul de raspuns la contestatie este de 7 zile nu de 10
Analizati cu responsabilitate situatia,verificati temeinic documentele si daca exista nereguli,daca exista prejudiciu convocati adunare generala care sa se pronunte prin hotarare asupra masurilor si etapelor de urmat

Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ynocentta, utilizator
imi cer scuze pentru sumele exprimate. Deci diferenta per apartament este de 14 ron, intre pretul cerut de administratie si pretul cerut de firma care a facut revizia pe oferta de pret obtinuta. Oferta de pret nu are titlu de reducere sezoniera. Nu se specifica ca exista o perioada anume . In total, la un calcul simplu rezulta suma de 2.000 ron care este ceruta in plus de administratie. Nu le cer actele administratiei dar cer numai factura si devizul de lucrare pentru ca eu sunt cel ce platesc si este normal sa stiu pe ce dau banii si din cate cunosc ,am auzit si citit, ar trebui sa mi le puna la dispozitie.
Exemplu : firma percepe taxa de 26 ron cu tot cu tva .... administratie cere afisat la avizier 40 ron cu tot cu tva..... firma percepe 40 ron materiale + manopera pentru schimbat robinet gaze ... administratia a cerut 45 ron pentru aceiasi operatiune. Retineti este aceiasi firma doar ca eu am obtinut oferta separat nestiind ca sunt din acel bloc la care au facut respectiva revizie. O persoana a platit 180 ron pentru schimbat 2 robineti + racord flexibil iar pe oferta de la firma respectiva aceste operatiuni costa 140 ron. Va multumesc anticipat !

1. Trebuie sa vedeti intai factura eliberata asociatiei dv. de la firma respectiva, sa impartiti acea factura pe numar de apartamente si sa constatati daca corespunde sau nu cu ceea ce este scris in listele de intretinere.
Ofertele sunt una, factura este alta.....
2. Nu puteti face plangere nici macar la primarie, necum la politie sau parchet, bazandu-va numai pe oferta.

Daca constatati ca presedintele, administratorul, v-au inselat, adica una e in factura si alta pe lista de plata, numai atunci puteti face plangere penala.

Alte discuții în legătură

Abuz fima verificare gaze dansara2002 dansara2002 Buna ziua As dori sa intreb daca e legal ca o firma comerciala sa puna un afis pe casa scarii si sa anunte ca locatarii sa fie acasa la data X, intre orele y, ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile la asociatia de proprietari krazee krazee Buna ziua, In blocul in care stau intretinerea vine foarte mare (mai ales ca este pe timp de vara, si deci nu e si factura de caldura; mentionez ca blocul ... (vezi toată discuția)
Lipsa din apartament plata integrala caldura Iamyou Iamyou Buna seara! Am o mica nelamurire in privinta unui bloc privat cu centrala pe gaz. Am lipsit mai mult de 31 de zile si mi s-a comunicat ca va trebui sa ... (vezi toată discuția)