avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua, am si eu o problema am lucrat 12 luni din ultimele 24 in 2 locuri intr-un loc 5 luni iar in altul 7 , de la ultimul loc de munca am luat toate adeverintelept somaj dar la primul nu vrea sa imi dea , c e de facut ?pot sa duc si cartea de munca la somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:39, 29 Decembrie 2011
Buna dimineata,
Daca in cartea dvs. de munca e operata perioada in care ati lucrat la aceea firma, de ce nu?
Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
In afara documentelor prevazute mai sus, care urmeaza sa fie prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj, cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita, dupa caz, si de urmatoarele documente in cazul persoanelor provenite din munca:
a) carnetul de munca in original si in copie si adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, sau, in cazul in care nu exista carnet de munca intocmit, adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte acte care, potrivit legii, atesta existenta unor raporturi de munca sau de serviciu pana la data de 31 decembrie 2010 si, dupa caz, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 martie 2002;
b) copie de pe hotararea judecatoreasca definitiva prin care instanta competenta conform legii a dispus reintegrarea in munca, atunci cand reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza desfiintarii postului.

O zi buna
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.


2. Art. 18 alin. (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca dispune ca in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si au platit contributia datorata de angajator.

3. Asadar adresati-va Agentiei de Somaj cu o sesizare si va trebui sa controleze pe angajator si sa-l sanctioneze si poate asa il convinge sa va elibereze adeverinta.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
e ok sa duc adeverinta de vechime de la itm in loc de adeverinta tip pt somaj se ia in calcul si adeverinta de vechime dak nu am adeverinta tip pt somaj d la penultimul loc de munca pt ca de la ultimul loc d munk am
Adeverinta de la ITM nu poate substitui adeverinta pentru somaj ... prin adeverinta eliberata de ITM se adevereste vechimea in munca - perioada lucrata la acel angajator...
pai da nu vor cei de la firma unde am lucrat sa imi dea adeverinta tip pt somaj

Alte discuții în legătură

Acte pentru somaj georgiana_toderascu georgiana_toderascu De curand am ramas fara un loc de munca,am drept la somaj.Printre actele necesare pentru dosar se numara si adeverinta de vechime sau carte de munca.La ... (vezi toată discuția)
Obligativitate emitere adeverinta jer jer Buna ziua! Pt. a ma putea inscrie la ANOFM pt. a cere ajutorul de somaj am nevoie din partea fostului angajator de o adeverinta din care sa rezulte datele ... (vezi toată discuția)
Stagiul si actele necesare pentru somaj dorel13 dorel13 In ultimele 24 de luni,o persoana a lucrat de pe 06 mai 2010 pana pe 15 mai 2011,dupa care si-a luat concediu fara plata pana pe 20 august. Poate intra in ... (vezi toată discuția)