avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

neplata concediului medical de catre angajator,urmat de incetarea contractului de munca cu acordul partilor.Au trecut aproximativ 2 luni de la incetarea contractului fara a mi se plati concediul medical.Normal nu ar fi trebuit sa mi se faca si lichidarea la zi?Unde ma pot adresa pentru a lamuri aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:37, 28 Decembrie 2011
Pentru neplata drepturilor banesti restante puteti sesiza ITM-ul si/sau sa promovati o actiune in instanta impotriva fostului angajator...
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
C.J.A.S. nu-l ajuta in acest caz ... ii trimite la ITM sau la instanta de judecata .. cunosc cazuri in care cei din Buc , asa au procedat ...
freeelis a scris:

C.J.A.S. nu-l ajuta in acest caz ... ii trimite la ITM sau la instanta de judecata .. cunosc cazuri in care cei din Buc , asa au procedat ...


1. Ar trebui sa-l ajute pentru ca este in atributiile ei.
2. Dar este mai simplu sa trimiti omul la altii, pasand raspunderea.
3. Atunci organele de control ale CJAS cu ce se ocupa daca nu cu astfel de controale prevazute de lege?

Chiar daca este in atributiile acesteia si are atuurile sanctionarii angajatorului in cazul neplati , asa cum ITM-ul nu o are in cazul neplatii salariului, acestia le este mult mai usor sa trimita angajatii la o alta insitutie sau la instanta de judecata ... pana in prezent, nu am cunostinta ca cei din Buc sa fi dat o astfel de amenda .. insa cu plimbatul cunosc destule cazuri ...

Alte discuții în legătură

Concediu medical neplătit Lau222 Lau222 As dori sa știu dacă este legal ca firma la care lucrez sa își rezerve dreptul de a plăti concediul medical ? Are dreptul de a refuza plata concediului ... (vezi toată discuția)
Care este stagiul de contizare la casa de sanatate? mai poate persoana sa achite cotizatiile necesare perioadei neacoperite cu asigurarea de sanatate? transcris transcris va rog sa mi spuneti cum pot rezolva o astfel de situatie: o pers. angajata cu CIM incepand cu 15 sept intra in concediu medical in urma unei interventii ... (vezi toată discuția)
Concedi medical Carmenkamy Carmenkamy Buna ziua ,Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca concediul medical pe Ianuarie si Februarie2018 .Am fost la Casa de asigurări si bani au fost virati în contul ... (vezi toată discuția)