avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este stagiul de contizare la Casa de Sanatate? ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este stagiul de contizare la Casa de Sanatate? Mai poate persoana sa achite cotizatiile necesare perioadei neacoperite cu asigurarea de sanatate?

va rog sa mi spuneti cum pot rezolva o astfel de situatie:
o pers. angajata cu CIM incepand cu 15 sept intra in concediu medical in urma unei interventii chirurgicale de urgenta incepand cu data de 15 oct, angajatorul refuza plata celor 4 concedii medicale impunandu i depunerea unei cererei de inchidere CIM cu acordul partilor.Mentionez faptul ca inainte de sept. respectiv din ianuarie a lucrat fara forme legale la aceeasi societate comerciala iar persoana are 39 de ani.Care este stagiul de contizare la Casa de Sanatate? Mai poate persoana sa achite cotizatiile necesare perioadei neacoperite cu asigurarea de sanatate?
Cel mai recent răspuns: transcris , utilizator 11:09, 30 Noiembrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Faceti o sesizare si la ITM pentru ca nu i s-a intocmit contract individual de munca.
"Care este stagiul de contizare la Casa de Sanatate? Mai poate persoana sa achite cotizatiile necesare perioadei neacoperite cu asigurarea de sanatate? "

Stagiul de cotizare pentru a beneficia de concedii medicale este de o luna anterioara.Pentru lunile lipsa se plateste retroactiv.
Precizez ca CAS de judet are doar competetenta de constatare contraventiei si aplicarea amenzii, insa nu poate obliga angajatorul sa-si indeplineasca obligatiile intr-un raport de munca. Litigiile se solutioneaza in intanta in termen de prescriptie de 3 ani.

OUG 150/2005 cu modificari
ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la
data de la care beneficiarul era în drept să le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achită la nivelul cuvenit în
perioada prevăzută în certificatul medical.
ART. 52
Litigiile care au ca obiect modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor prevăzute de
prezenta ordonanţă de urgenţă se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente,
potrivit jurisdicţiei asigurărilor sociale.
multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu medical ca nou angajat sexu sexu am dreptul la concediu medical platit daca sunt nou angajat (sub 6 luni) (vezi toată discuția)
Angajatorul nu plateste concediul prenatal si concediul postnatal shusha shusha Buna ziua! Vroiam sa va intreb daca angajatorul nu plateste concediul pre-postnatal prevazut de lege, acel de 126 zile, ce este de facut??? (vezi toată discuția)
Plata concediu medical simona_iunie simona_iunie Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca e corect ca un patron sa nu plateasca concediu medical in cazul in care angajatul are contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)