avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OBLIGATIA ANGAJATORULUI DE A ELIBERA ADEVERINTA DE ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OBLIGATIA ANGAJATORULUI DE A ELIBERA ADEVERINTA DE VENIT PTR. ANGAJAT

- EXISTA SITUATII IN CARE ANGAJATORUL NU ESTE OBLIGAT SA ELIBEREZE ADEVERINTA DE VENIT IN VEDEREA OBSTINERII UNUI CREDIT BANCAR UNUI ANGAJAT I ?
- IN CE ACT NORMATIV APARE FORMULATA CLAR OBLIGATIA ANGAJATORULUI DE A ELIBERA ADEVERINTA DE VENIT SALARIATULUI ?

VA MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:44, 5 Martie 2015
Nu trebuie sa existe un act normativ care sa oblige angajatorul sa elibereze respectiva adeverinta.
Angajatul poate solicita iinstantei de judecata obligarea angajatorului la eliberarea adeverintei sub sunctiune platii de daune cominatorii.
Angajatul face o cerere in scris angajatorului iar acesta este obligat sa raspunda favorabil sau nefavorabil.De aici mai departe depinde de angajat ce va face.

avocat Claudiu Lascoschi
Codul muncii:
Art. 40.
(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;

HG nr.161/03.02.2006:
Art. 7. -
(3) La solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi elibereze copii, certificate de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente în dosarul personal, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal.
Un angajator poate completa 2 adeverinte de venit pentru acelasi angajat la doua institutii de creditare in aceiasi zi? Daca nu este posibil as dori sa-mi spuneti si mie unde este specificat acest lucru.

Mentionez ca am dorit sa completez doua adeverinte de venit pentru doua firme de leasing deoarece nu eram hotarat la ce firma o sa inchei contractul de finantare si am vrut sa evit pierderea de timp si birocratia din cadrul firmei. Persoana care se ocupa cu eliberarea de adeverinte din cadrul firmei mi-a spus ca nu poate completa 2 adeverinte de venit pentru aceiasi persoana in aceiasi zi. Este adevarat?
Buna ziua, o intrebare daca se poate: am si eu urmatoarea problema, am cerut sa mi se emite adeverinta de salar si copie dupa cartea de munca in data de 08.04.2010, si uite-ne astazi 29.04 si inca nu am primit actele, tot minciuni, promisiuni, nu azi ca maine sigur... Intrebarea mea, avand in vedere ca sunt obligatiile angajatorului, ei pot fi sanctionati in urma unei sesizari la ITM? Sau au un termen maxim pe care eu trebuie sa-l astept, ca apoi sa fac plangere? Nu am vazut acest lucru specificat nicaieri, decat ca sunt obligatiile angajatorului
1. In interventia mea de mai sus am dat cadrul legal care il obliga pe angajator sa elibereze adeverinta de salariat.
2. Din pacate nu se precizeaza termenul de eliberare dar o astfel de adeverinta eu o dau pe loc, pentru ca nu necesita un efort sau timp asa de mari incat sa aman cateva zile.
3. Nu ar fi rau daca ati face o sesizare la ITM

Alte discuții în legătură

Model cerere chemare in judecata angajator maria dinca maria dinca Buna seara. As dori sa aflu un model de chemare in judecata a angajatorului pentru refuzul de a elibera actele de incetare a CM(decizia,nota de lichidare si ... (vezi toată discuția)
Eliberari adeverinte pdmg pdmg In cat timp este obligat angajatorul sa elibereze o adeverinta in care sa ateste cate zile de concediu am avut in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)
Adeverinta alilau alilau buna ziua, de la vechiul loc de munca am nevoie de o adeverinta prentru perioada lucrata la ei( pentru ceccar). In cat timp sunt obligati sa-mi elibereze ... (vezi toată discuția)