avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata contributiei la pensie atat in Romania cat si in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata contributiei la pensie atat in Romania cat si in Italia

Buna ziua,
am si eu o nelamurire si poate cineva are vre-un raspuns .

Mama mea lucreaza in Italia legal cu contract de munca (5 ore pe zi) unde stie ca i se platesc contributii la pensie. Tot odata ea plateste si in Romania voluntar (pentru pensie minima) in fiecare an in jur de 2000 si ceva de lei.
Intrebarea mea este : e necesar sa mai plateasca in Romania ceva, sau contributiile de acolo se platesc catre statul roman, ori raman in Italia, ca sa poata beneficia de pensie in Romania ? Din cate stie ea in Italia nu va primi pensie decat daca cotizeaza multi ani (nu stiu exact cat) .

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 11:26, 29 Decembrie 2011
Nu este necesar sa cotizeze si in Romania insa, daca a facut acest lucru, va beneficia de valorificarea contributiilor aferente asigurarii facultative in Romania la stabilirea drepturilor de pensie de catre casa teritoriala de pensii competenta.
Daca se plateste contributia la sistemele de pensie ale mai multor state membre se poate solicita acordarea drepturilor de pensie institutiilor de asigurari sociale ale tuturor statelor membre implicate.
Proceduri si multe alte detalii gasiti aici:
[ link extern ]
Sarbatori fericite!
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca in italia ducubc ducubc buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum este considerata in romania daca lucrezi 12 luni cu contract de munca cu 40 ore pe saptamana in italia . se pune in ... (vezi toată discuția)
Se poate intregi pensia din romania cu cotizatiile din italia? sarbuliliana sarbuliliana BUNA SEARA! As dori un raspuns la urmatoarea problema: mama mea este nascuta in anul 1949 si este pensionara din anul 2000. Are domiciliul stabil in Romania ... (vezi toată discuția)
Contributiie de asigurari sociale tirzior tirzior muncesc in italia cu contract de munca, daca asi pleca in tara de tot. pot luoa o parte din bani platiti pe contribute,sa renunt la anii de vechime multumesc! (vezi toată discuția)