Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie.
Am doua contracte de munca. Unul cu program de 8 ore iar celalalt cu timp partial 4ore.
Sunt insarcinata si sunt in evidenta medicului de familie si a medicul specialist pentru mentinere sarcina.
Daca se impune concediul de risc maternal, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in situatia in care medicul imi elibereaza un singur certificat medical pentru concediu de risc maternal iar eu trebuie sa predau acest certificat angajatorului pentru a beneficia de indemnizatia de concediu medical, in conditiile in care eu am doi angajatori cu sediul in judete diferite?
Cum procedez pentru ca eu voi primi un singur certificat medical in original?
Cum se va suspenda activitatea la cei doi angajatori daca exista numai un singur certificat medica pentru risc maternal?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
3. Asadar faceti o copie de pe certificatul medical original si mergeti la medicul care l-a eliberat sa scrie pe el "conform cu originalul", sa-l semneze si parafeze si apoi il duceti la al doilea angajator.
"Sunt insarcinata si sunt in evidenta medicului de familie si a medicul specialist pentru mentinere sarcina.Daca se impune concediul de risc maternal..."
Daca aveti o sarcina cu probleme,nu veti primi un concediu de risc maternal,ci concediu pt. boala obisnuita,de obcei cod diagnostic" eminenta avort ".Daca vi se va elibera un astfel de concediu,sunt aplicabile cele specificate de dl.Valeriu mai sus.
Daca este vorba totusi despre un c. r.m.acesta se acorda in situatiile prezentate in ART. 5 HG537/2004 si nu obligatoriu va fi platit de catre ambii angajatori,fiind vorba despre conditiile de munca de la fiecare dintre cele 2 locuri de munca,care vor trebui evaluate,ncf. cu prevederile art.8
art.5 " (1) Concediul de risc maternal, definit la art. 2 lit. h) din ordonanta de urgenta, este concediul pe care poate sa il solicite o salariata care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta, in cazul in care angajatorul, ca urmare a evaluarii riscurilor prezente la locul de munca al salariatei, nu poate, din motive justificate in mod obiectiv, sa dispuna masura modificarii conditiilor si/sau programului de munca al acesteia sau masura repartizarii ei la alt loc de munca, fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa si/sau a fatului ori a copilului"
2) Concediul de risc maternal se solicita de catre salariata prevazuta la alin. (1) ca urmare a primirii Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca, prevazuta la art. 2 lit. f).
ART. 8
(1) Evaluarea riscurilor prevazuta la art. 5 alin. (1) din ordonanta de urgenta este de natura particulara, in raport cu evaluarea care se realizeaza in cazul oricarui alt salariat aflat la acelasi loc de munca, deoarece stabileste riscurile specifice datorate agentilor, proceselor si conditiilor existente la locul de munca, la care este supusa salariata gravida, care a nascut recent sau care alapteaza si, dupa caz, fatul sau copilul, de-a lungul unui proces evolutiv, respectiv sarcina, lauzie sau alaptare.
Buna ziua!
prietena mea este stewardeza cu norma intreaga la o companie aeriana. Totodada este angajata cu timp partial (1 ora/zi) la firma sotului ei, pe post de operator calculator, cu un salariu de 175 ron/luna , activitate pe care o desfasura de acasa.
Incepand cu luna a patra de sarcina a intrat in concediu de risc maternal, nemaiputand sa-si desfasoare activitatea ca stewardeza. concediul nu la inregistrat si la cealalta firma, prestand servicii in continuare.
in luna ianuarie 2015 da nastere unei fetite :)! ce trebuie sa faca pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului? trebuie sa renunte la al doilea cim, poate presta in continuare servicii, ?este corect faptul ca nu a depus crm si nici concediu prenatal la cealalta firma .
1. - Pentru a intra in concediu crestere copil (CIM) trebuie sa suspende ambele contracte individuale de munca (CIM).
- Indemnizatia pentru CCC se calculeaza avand in vedere veniturile de la ambele locuri de munca.
2. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnziatia lunara pentru cresterea copiilor prevede ca pe perioada de CCC se pot obtine venituri profesionale de maximum 3.000 lei intr-un an calendaristic.
- Este posibil in acest caz, sa-si mentin al doilea CIM daca are venituri de cel mult 3.000 lei pe an calendaristic.
- Dar deocamdata nu au aparut modificarile la Normele de aplicare a OUG 111/2010 pentru a va da un raspuns exact.
sa inteleg ca nu a facut nici o ilegalitate ca nu a depus crm si concediul prenatal la ambele firme? ci numai la cea care are functia de baza si i-a aprobat cererea pentru concediu risc maternal.
Concediu medical
ct_apizal
O angajat are 2 contracte de munca, unul ca profesor pe durata nedeterminata si altul ca expert intr-un proiect european-pe durata determinata.
Cu data de 1 ... (vezi toată discuția)