Doresc sa cunosc procedura prin care, ca si proprietar de apartament, situat la nivelul 4 al unui imobil de 4/4 etaje, as putea legal sa imi construiesc o mansarda.
Specific faptul ca, apartamentul se intinde pe intreaga suprafata a imobilului, avand vedere atat in fata cat si in spatele imobilului.
Teoretic si practic, vecinii nu ar mai trebui sa suporte cheltuielile pentru reparatia acoperisului, aceasta intrand exclusiv in sarcina mea, odata cu constructia mansardei.
Doresc sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg pentru a construi mansarda.
Este necesar să încheiaţi un contract de asociere sau altă denumire în funcţie de zonă prin care asociaţia de proprietari sî vă cedeze dreptul de folosinţă asupra plafonului blocului., pentru că acesta face parte din destinaţia de folosinţă comună , a se vedea în acest sens dispoziţiile art. 658 din Noul Cod Civil.
Este necesar să încheiaţi un contract de asociere sau altă denumire în funcţie de zonă prin care asociaţia de proprietari sî vă cedeze dreptul de folosinţă asupra plafonului blocului., pentru că acesta face parte din destinaţia de folosinţă comună, a se vedea în acest sens dispoziţiile art. 658 din Noul Cod Civil.
Va multumesc pentru raspuns, insa sa presupunem ca si acest pas este realizat. In fapt, nu exista nici un fel de obiectie, iar acordul asociatiei, inclusiv al proprietarilor este realizat.
In acest caz, care ar fi pasii de urmat?.
Ceea ce ma intereseaza, este realmente intreaga procedura ce trebuie realizata, din punct de vedere ideal, dar si legal, fara a ne poticni la explicatii de genul "trebuie mai intai sa va cedeze dreptul..." dupa care explicatia se termina.
Cu respect, daca se poate sa se enumere in mod normal si logic, dar si legal intreaga procedura, in vederea autorizarii si construirii, din punct de vedere juridic, legal.
Am cautat ceva si printr-o coincidenta stranie, am reusit sa gasesc un raspuns. Il redau aici cat mai explicit pentru cei care - ca si mine - au nevoie de aceste informatii, cu rugamintea ca, cei care pot aduce imbunatatiri sa o faca fara menajamente. Va multumesc!
Construirea mansardei poate fi facuta fara semnatura tuturor proprietarilor din blocul respectiv.
Daca doua treimi dintre locatarii unui imobil semneaza ca sunt de acord ca peste terasa blocului sa se construiasca apartamente mansardate sau o singura mansarda, santierul poate fi deschis.
In acest sens, parlamentarii nostri au aprobat recent un proiect de lege prin care - daca pâna acum, era nevoie de unanimitate între vecini, ceea ce oprea definitiv sau, cel putin, îngreuna procesul - acum noua lege, 170/2010, a fost adoptata de parlament in iulie 2010 dispune ca “încetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotarî motivat cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor”.
Astfel, daca aproximativ 66% dintre proprietarii unui bloc semneaza ca sunt de acord cu mansardarea imobilului, ceilalti proprietari se vor trezi ca se lucreaza pe terasa blocului, fie si împotriva dorintei lor.
Prin urmare, conform legii 170/2010 aveti nevoie de acordul a doua treimi din numarul co-proprietarilor, dar trebuie mentionat ca acei proprietari care se opun "au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca".
Dupa ce ati obtinut semnaturile si i-ati despagubit pe cei contra urmeaza calvarul, si anume:
Mergeti la primarie, la serviciul urbanism, unde completati un formular si, in maxim 30 de zile veti obtine Certificatul de Urbanism, a carui valabilitate este un an.
Dupa ce l-ati obtinut, trebuie sa mai alergati de colo-colo sa obtineti avizele indicatele pe verso la Certificatul de Urbanism.
De aici incolo, trebuie sa apelati la serviciile unui arhitect pentru expertiza tehnica si intocmirea proiectului pe baza carora veti obtine Autorizatia de Constructie.
Documentatia pentru Autorizatia de Construire contine urmatoarele piese – conform art. 5 si 6 din Legea nr. 50/1991:
1. Certificatul de Urbanism
2. Dovada titlului solicitantului asupra terenului si a constructiilor (titlu de proprietate sau act de concesionare in copie legalizata)
3. Proiectul pentru autorizatia de construire in doua exemplare.
Continutul minim al acestui proiect este:
- lista si semnaturile proiectantilor - se va completa numele si calitatea proiectantilor si partea din proiect pentru care raspund
- partea scrisa:
a - memoriu tehnic pentru fiecare specialitate in parte
b - date si indicatori care caracterizeaza constructia proiectata si care sunt cuprinse in anexa la cererea de autorizare
- partea desenata - incadrarea interitoriu (scara 1:10000 , 1:500, 1:2000, 1:1000 - dupa caz)
b - planul de situatie al imobilelor invecinate (scara 1:2000, 1:1000, 1:500, 1:100 - dupa caz)
c - planul fundatiilor
d - planul tuturor nivelurilor
e - sectiuni care sa cuprinda:
- cota zero
- cota tuturor nivelurilor
- inaltimea acoperisurilor
- fundatia cladirilor invecinate
f - planul invelitorii
g - planurile tuturor fatadelor
h - desfasurarea de strazi - proiectul de organizare al executiei lucrarilor
- Alte piese scrise si desenate solicitate prin Certificatul de Urbanism.
Toate aceste documente formeaza dosarul PAC si se depune la primaria de care apartineti si, in mod normal, in 30 de zile trebuie sa vi se elibereze Autorizatia de Construire (AC).
Legislatia in domeniul constructiilor:
1. HG 203/2003 de aprobare a Regulamentului privind elaborarea reglementarilor tehnice in constructii
2. Ordinul MLPTL 542/2003 pentru aprobarea Metodologiei privind initierea, programarea, achizitia, elaborarea, avizarea, aprobarea si valorificarea reglementarilor tehnice si a rezultatelor activitatilor specifice in constructii, amenajarea teritoriului, urbanism si habitat
3. LEGEA 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara
4. OUG 70/2001 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996
5. LEGEA nr. 78/2001 privind aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 70/2001 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitãtii imobiliare nr. 7/1996
6. Legea 10/1995 privind calitatea in constructii
7. LEGEA 587/2002 pentru modificarea art. 40 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii
8. LEGEA 114/96. Legea locuintei
9. LEGEA 50 / 1991 (republicata în M.Of. nr. 3/13 ian. 1997) privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor
10. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
11. Ordinul 1943 / 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
12. Ordonanta a Guvernului 5 / 2002 pentru modificarea si completarea art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata
13. LEGEA nr. 455 / 2002 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2002 pentru modificarea si completarea art. 4 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata
14. LEGEA 453 / 2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor
14. LEGEA nr. /1996 pentru privind modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor
16. LEGEA Nr. 85 / 1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat
17. LEGEA Nr. 76 / 1994 pentru modificarea si completarea Legii nr. 85/1992 privind vinzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat.
Nota:
Multumiri utilizatorilor: Armenteros, Adam Grecu, VicPalag, Virginia Radu, AlexOctave.
Va multumesc! Sarbatori fericite si un an nou fericit!
LEGE nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
ART. 39
Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Legea nr. 7 din 13 martie 1996 cadastrului şi a publicităţii imobiliare
ART. 45
(1) Dacă un imobil cu construcţie - condominiu -, din care unele părţi sunt comune indivize iar restul sunt individuale, se întocmeşte o carte funciară colectivă pentru întreaga construcţie, şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare proprietate individuală care poate fi reprezentată din apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă; prin asimilare, poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună.
(2) Dreptul de proprietate comună forţată şi perpetuă pe părţile comune ale unui imobil se valorifică numai împreună cu dreptul de proprietate exclusivă care poartă asupra acestuia sau a unei părţi determinate din acesta.
(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2) şi prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat, cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor.
(4) În cazul prevăzut la alin. (3), devin aplicabile dispoziţiile privitoare la coproprietatea obişnuită şi temporară. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza dacă există o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor.
(5) În cazurile prevăzute la alin. (3) şi (4), coproprietarii care nu au votat ori, după caz, s-au opus la înstrăinare sau ipotecare au dreptul la o despăgubire justă, stabilită pe cale convenţională ori, în caz de neînţelegere, pe cale judecătorească.
(6) Constatarea încetării destinaţiei de folosinţă comună pentru aceste părţi se face prin hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari, adoptată cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/ă din înstrăinare se va înscrie în cartea funciară urmând procedura cadastral-juridică reglementată la alin. (1).
Raspunsul la intrebarea dvs este negativ. Nu, nu am facut inscrierea in cartea funciara.
Urmeaza sa efectuez pas cu pas toate punctele prevazute mai sus. Numarul prioritar fiind strangerea semnaturilor necesare pentru a putea demara actiunea de autorizare in vederea construirii.
Mansardare blocuri
alinel
in momentul in care o persoana devine proprietar pe acoperisul imobilului ,si dupa ce are si intabularea ,care sunt actele necesare ptr. autorizatia de ... (vezi toată discuția)